— Zene

— 2011. July 5. 10:25

— Írta: Velkei Zoltán

Beatfeed #12: techno/house

A múlt héten helyhiány miatt kimaradt techno bakelitek bemutatásával folytatjuk a Beatfeed-sorozatot, és a végére becsúszik egy-két house kiadvány is. Ismét vannak bemutatkozó művészek és régi nagyságok, na meg rengeteg chicagós téma.

John Beltran – Kassem Mosse & Sven Weisemann Remixes (Delsin)

A nemrég megjelent John Beltran ambient-gyűjteményhez érkezik kiegészítésként ez a kétszámos remixcsomag. A főoldalon az egyre népszerűbb német producer, Kassem Mosse értelmezi újra a Brilliant Floodot könnyed tempóval és szép hangképekkel. Elképesztően jó üteme van a zenének. A hátoldalon a Nephila’s Oreinicet hallhatjuk Sven Weisemann xine-os előadásmódjában: kilenc percre feltornázott ambient költemény misztikus beatekkel. Az egészben az a legszebb, ahogy folyamatosan felépül a szám, és a végére úgy kap szárnyakra, mint egy gyönyörű álom.

Chicago Skyway & DCook – Lager (M>O>S Deep)

Sean Hernandez művészneve hatásosan érzékelteti, hogy milyen zenéket szeret írni, és meghallgatva a Lagert, megállapítható, hogy érti is a dolgát. Az a-oldalon Aroy Dee remixeli a Bad Driver című felvételt, ami már önmagában jelzi a minőséget, és az epikus szintiszólamok, valamint a jack-téma nem is okoz csalódást. A b-oldalon Hernandez DCookkal közösen jegyzi a Lager Nordot: a hatásos szintik megmaradtak, a kattogás helyett viszont detroiti pillanatképek köszönnek vissza. Steven Tang szállít zárásként ehhez egy mély átiratot, ami inkább az elmének szól, és nem a lábaknak.

Area Forty_One – Discharging Clouds (Ann Aimee)

Még egy kis munkával egy egész album is születhetett volna az ismeretlen Area Forty_One bemutatkozó megjelenéséből: hat szám közel negyven percben. A Raindrop Prelude belövi a kiadvány hangvételét, ami a hagyományos értelemben vett minimaltechnót jelenti német hatással. A Coalescence légies pezsgésében megbúvó atomi súly, valamint a Supercell vastag ambient rétegeibe burkolózott kemény négynegyedek egy komoly szerző komoly munkáját sejtetik – annak ellenére is, hogy a kilétét egyelőre nem akarja felfedni.

dOP – Your Sex (Supplement Facts)

A legjobbját nyújtja a francia dOP triója legújabb megjelenésén. A Your Sex Lee Curtiss legújabb Watergate mixén is igencsak hatásos pillanatban kap szerepet, de most kiderül, hogy a szuggesztíven ismétlődő “mix your sex”-felszólítás önmagában is működik. A b-oldalon a Half Naked klasszikus dOP: minimaljazz szolid technóval és jellegzetes vokállal, pont úgy, hogy minden hibátlanul van elosztva rajta. A kiadványt Paul Ritch zárja a Your Sex remixével, kemény és gyors house alapokra emelve minden elemet.

Hector – The Ego (One)

Úgy pattognak az ütemek és úgy van elrendezve a funky Hector legújabb ep-jén, hogy nem nehéz a 90-es évek house világának a középpontjába képzelni magunkat. A szerző nem bonyolítja túl a felvételt, lényegében ugyanaz megy hat percen át apróbb vokálrészletekkel kiegészítve. Az Only Way Chicagóig meg sem áll, és sokkal mélyebb a párjánál. A bakelit másik oldalán a címadó felvételt remixeli Rob Mello és Tristan da Cunha: mindketten klasszikus tech-house-ba merítették az eredetit, noha az utóbbié sűrűbb és energikusabb lett.