— Zene

— 2012. May 10. 15:28

— Írta: Andok Tamás

Bersarin Quartett – II

A Bersarin Quartett nevével ellentétben egyetlen zenészt takar, Thomas Bücker pedig szolid ütemeivel és sokszínű elektronikus alapjaival könnyedén helyettesít akár egy nagyobb zenekart is. Négy évvel a sikeres első album után itt a folytatás, melyet legalább annyira szerettünk.

Fiktív, képzelt filmzene – így jellemezte Thomas Bücker a Bersarin Quartett világát, melyben a filmzenékhez hasonlóan valóban adott egy egészen gazdag műfaji keveredés. Azonban a filmekkel való tényleges kapcsolata sokkal inkább abban rejlik, hogy a designerként is dolgozó Bücker (a lenti videót és a borítómunkákat is ő készítette) a filmek által létrejövő élményeit és az egyéb vizuális tapasztalatait zenei formában próbálja meg kifejezni és összegezni. A végeredménybe, amolyan mindent bele módon, szabadon vegyül klasszikus zene, ambient, drum and bass vagy éppen downtempo. Az ügyesen adagolt, egészen változatos apró dózisokat végül egy szomorkás, méla hangulat fogja át, mely egyben meg is teremti a Bersarin Quartett képlékeny de mégis szilárd arculatát.


Bersarin Quartett – II Teaser

A három kiadást is megélt első lemezhez hasonlóan (a legújabb egy újracsomagolt, gyönyörű változat a Denovali Records jóvoltából) Bücker követi a már bevált receptet. Talán annyi eltéréssel, hogy ezúttal az elmúlt években több taggal és hangszerrel (gitár, basszus, dob) is kiegészült koncertek tapasztalatával látott neki. A végeredmény pedig ennek megfelelően egyszerűen szebb, tömörebb és egységesebb. Az előző lemez egyik fő negatívuma számomra egyértelműen az volt, hogy bár az egyes dalok önmagukban nagyon erősek tudtak lenni, de a hasonló hangulatokat és felépítést leszámítva nem igazán éreztem mögöttük az egész album arculatát. Ezzel szemben a II sokkal inkább követ egy fix vezérfonalat. Dallamilag viszonylag széles skálán mozog, az egészen finom billentyűs részektől a sűrűbb elektronikai mintákig tényleg jutott bele bőven, és mindenből éppen elegendő. A fő húzóerőt pedig ismét a szimfonikus zenekarokat megidéző, nagyon ügyesen rétegzett, egészen drámai és monumentális vonós alapok adják. Melyeket néhol lágy ritmusok és könnyed, alig észrevehető basszusok tördelnek, még teltebbé téve az amúgy is remek hangzást.

Még ha ez a második album nem is szolgál sok újdonsággal, összességében nézve a Bersarin Quartett továbbra is egy abszolút izgalmas és üde színfoltja az ambient és klasszikus-közeli kísérleti zenei közegnek. A végső tanulság pedig, hogy az egészet úgy lehetne még tovább fokozni, ha Thomas Bücker ezekkel az elképzelésekkel több modern komponistához hasonlóan megpróbálna egy valós kvartettel, vagy akár egy még nagyobb zenekarral is együtt dolgozni. Talán egyszer erre is sor kerül.

Tracklist:

  1. Niemals zurück
  2. Zum Greifen nah
  3. Im Lichte des Anderen
  4. Der Mond, der Schnee und Du
  5. Perlen, Honig oder Untergang
  6. Einsame wanderln still im Sternesaal
  7. Im Glanze der Kometen
  8. Alles ist ein Wunder
  9. Rot und Schwarz
  10. Keine Angst
  11. Hier und jetzt
  12. Jedem Zauber wohnt ein Ende inne
  13. Nichts ist wie vorher (2xLP bonus)

Borító: