— Zene

— 2011. April 14. 09:12

— Írta: Kollár Dániel

Blueprint – Adventures In Counter Culture

Az RJD2-val közös Soul Position projekttel ismertté vált Blueprintről egy ideje tudjuk, hogy az USA egyik legokosabb mc-je. Az Adventures In Counter Culture című új lemezénél már a név is szofisztikált sokoldalúságot sejtet. Meghallgattuk.

A független Rhymesayers Entertainment biztos cégér az Egyesült Államok hip-hopjában, a kiadófőnökök borítékolhatóan minőségi és sokszor innovatív zenéket eresztenek ki a kezeik közül jó ideje. Legyen szó a nagy különc MF Doomról, a kísérletezgetős Abstract Rude-ról, vagy éppen a “jóképű rap” koronázatlan királyairól, az Atmosphere tagjairól, a Rhymesayers-es cuccokkal egy mondatban nem igen lehet hallani a rossz jelzőt. Köztük tevékenykedik Blueprint, az egykori programozó az ohiói kukoricamezők közepén fekvő Columbusból, aki intelligens, már-már mesemondószerű rappelési stílusával, eklektikus instrumentáljaival (nagyrészt ő is írja őket) és a hiphopperek között ritkaságszámba menően tiszta kiejtésével tette magát ismertté világszerte.

Az előző mondatból egyenesen következik, hogy aki a nyers megbaszlakanyádhátán-rapekre pörög, annak Albert Sheperd nagyon nem lesz az embere. Nem is érdemes őt elkezdeni bármiféle keménység-lendületesség koordinátarendszerben elemezni, teljesen másról szól a forma. Amit ezek helyett kínál azok a már említett ismérvei mellett életszagú sztorik, gondolatok és érzések rímekbe fogalmazása egy egyedi, első hallásra ütemtelen flow-val.

‘Print saját elmondása szerint napi tíz-tizenkét órákat töltött számítógép fölötti görnyedéssel egy szoftvercégnél, mielőtt pár éve felfuttatta olyan szintre a zenei karrierjét, hogy azóta többé-kevésbé megél a fellépésekből és lemezeladásokból. Történt ez alatt a pár év és több turné alatt viszont valami, ami az Adventures In Counter Culture-re is sokat hatott téma tekintetében: emberünknek komoly problémái lettek az alkohollal, amiken azóta szerencsére túljutott. A három, albummegjelenést megelőzően kijött videóból kettő is ezt a témát taglalja, a Keep Bouncing című electro beütésű crunk zene a szociális helyzetekben előjövő alkoholfüggőséget, az indie rockba hajló So Alive pedig a konstans józanság felszabadító érzését járja körbe. A lemez többi dalában is fel-feltűnik a téma, viszont általában jól ismeri fel az mc a határvonalakat, inkább csak sugalmazó saját sztorikat pakol rímekbe neutrális színezettel, mintsem térít a pia ellen, hogy aztán az egész egy általános iskolai, védőnős prevencióelőadás izgalmi szintjére süllyedjen.

A zenék sokoldalúak, zongorás lelkizős hip-hoptól kezdve nosztalgikus popon és bugyinedvesítő r’n’b-n át a már említett soft-rockig rengeteg elem feltűnik, amire szövegelni lehet és egy picit törhető is. Instrumentál szempontból két csoportba lehet terelni a számokat, nagyrészük vagy lebeg (The Clouds, My Culture, Stole Our Yesterday) vagy prüntyög (Rise & Fall, The Other Side, Automatic). Blueprint pedig mindvégig egyedi előadásmódjában szövegel felettük, amire érdemes odafigyelni, mert noha olykor kicsit nagy arcú, sokszor gondolatébresztő dolgokat vet fel. Semmi tűzijáték, nincsenek szétfacsart szóképek vagy mega metaforák, csak olyan verzék, amik lemenetele után vesz egy levegőt a hallgató, és pozitívan hümmög egyet.

Az egyetlen koncepciózus hibája ennek a lemeznek, hogy többször elkalandozik az “okos fiú versel okos zenére” elképzeléstől, és határfeszegetés címen vagy Blueprint, vagy egy közreműködő elkezd énekelni, ami vagy nem ad hozzá semmit az adott trackhez, vagy egyenesen romboló hatású. Persze egy eklektikus albumot nehéz is bárminemű énekhang nélkül elképzelni, de valahogy nagyon nem jöttek össze a vokálok a AICC-n; első gondolatra talán oda kellett volna több csajt engedni a pasik mellé, hátha ők jobban teljesítettek volna.

Ezen kívül viszont Blueprint megszilárdította a profilját, és rászolgál minden egyes dollárra, amit ezzel a lemezzel keresni fog. Amerikában sokak szemében vált bezzeg-rapperré a beszámolókból és kommentekből ítélve, és ezen nem is tud az a tény csorbát ejteni, hogy az új lemezének a harmada lelkiismeret furdalás nélkül kukázható. Amíg olyan instant libabőröztető zenéket bocsát ki a kezei közül, mint a Radio-Inactive vagy a Clouds, addig egy rossz szavunk nem lehet.


Blueprint – Radio-Inactive

Tracklist:

  1. Five Years Ago
  2. Go Hard or Go Home (Printnificence)
  3. Automatic
  4. Keep Bouncing
  5. Wanna Be Like You
  6. My Culture
  7. Mind, Body, & Soul (feat. Angelica Lee)
  8. So Alive
  9. Stole Our Yesterday
  10. Radio-Inactive
  11. Welcome Home
  12. Fly Away
  13. The Clouds
  14. Rise & Fall
  15. The Other Sid

Borító: