— Zene

— 2009. July 1. 08:20

— Írta: Kalugyer Roland

Burial + Four Tet – Wolf Cub / Moth

A zenekedvelő társadalom ritkán szokta felkapni a fejét egy nyamvadt, két tracket tartalmazó kislemez megjelenésekor, de a Wolf Cub / Moth minden tekintetben rájátszik arra, hogy 2009 decemberében, ha az év legemlékezetesebb anyagait igyekszünk majd összeszedni, nagylemezeket utasítson maga mögé. A bővebb okokért vegyük szemügyre, mit is hozott létre a sokat ígérő páros, Burial és Four Tet első közös munkájuk során.

Bár Burial inkognitója nagyrészt már a múlté, még mindig komoly hype-töltet van abban, ha felmerül valahol, valamilyen kiadvány kapcsán a neve. Talán sokaknak megvan még, milyen kavarás ment (megy még most is) a neves DJ Kicks sorozat körül azóta, hogy a dél-londoni dubstep dj neve felmerült következő szerzőként. (Jelen állás szerint Chromeoék lesznek a soron következő anyag összerakói, bár a Burial DJ Kicks microsite-ja még mindig él és virul.)

A duó egyik fele tehát nem egyszerű eset, de Kieran Hebdent bevonva a dologba még jobban bonyolódik a képlet. Hol találkozik az emocionálisan összetört, angol tizenévesek sikátor-dubstepje Four Tet Rounds-ának angyalhárfázós mandolinposztrockjával, vagy esetleg a Madvillainy ambientet dúdoló gengsztereivel? Kézenfekvő válasz volna, hogy “hát persze, hogy a Wolf Cub / Moth lemezen!”

És talán mégsem. Itt van 18 percnyi anyag, és simán rá lehetne írni, mint a müzlisdobozokra, hogy “nyomokban” Four Tetet, esetleg Burialt tartalmazhat, mivel az említetteket is gyártó üzemben készült – a varázslat pedig működik. Egy különös, egyedi feeling lüktet az egész anyagban. A Moth-nak eltorzított, nagyvárosi, mantra-jellegű a ritmusa, amiben erősen érezhető, hogy William Bevan is ugyanolyan garázsokban tanulta a 2-stepet, mint pl. a Horsepower Productions. A Wolf Cub eleinte tipikusan Four Tetes, majd később Burialesen feloldódnak a dallamai, amelyek végül mindkettőtől szokatlan, grandiózus és elementáris erejű végkicsengéssé alakulnak át. Ez a 18 perc az elején még túl soknak tűnik két szám kifejtésére, a végén viszont már túl kevésnek. Reménykedjünk egy nagylemezben, mert ez a páros nagyon működik. Négyötöd.


Burial + Four Tet – Moth

Linkek: