— Zene

— 2007. December 12. 14:15

— Írta: Velkei Zoltán

Can I Keep This Pen?

A Northern State három amerikai kiscsaj, akik a főiskola óta sülve-főve együtt vannak, és olyan kemény rapzenéket írnak, amilyeneket már biztos mindannyian hallottunk legalább egy trendi látványvilágú, látványos, lendületes tévésorozat partijelenetében, vagy videoklipes átvezető képsoraiban. DJ Sprout, Hesta Prynn és Spero 2007-ben már harmadik albumával jelentkezik, ami az igencsak előkelő Ipecac-nál jelent meg, és kicsit rockosabb az elődöknél, ami tulajdonképpen nem is baj.

Fel tudja azonban venni a Northern State a versenyt Mike Patton húzóneveivel, vagyis a Monóval, Dälekkel, az Isis-szel, vagy a Mouse On Mars-szal? Nehezen. A lányok azt nyilatkozták a szerződés megkötése előtt, hogy az Ipecac személyében végre egy olyan kiadóval dolgozhatnak együtt, aki bátorítja őket abban, hogy annyira furcsák legyenek, amilyenek valójában. Ehhez képest a Can I Keep This Pen? egyáltalán nem nevezhető furcsa albumnak, de szerencsére ez nem is von le semmit az értékéből, sőt, megnyugtató, hogy három ilyen helyes kiscsaj nem akar olyan elborult dolgokat írni, amiket rajtuk kívül senki más nem ért meg.

Egyszerű hiphop termés az album: kevesebb ugyan a rap, és többször szól a basszusgitár, mint ahogyan egy ilyen kiadvány esetében megszokhattuk, de azért bátran nevezhető hiphopnak az anyag. Kevesebb a nagypofájú odamondás, nincsenek gyilkos basszusú ritmusképletek és a mondanivaló sem igazán politikai. Igazi csajos lemez a Can I Keep This Pen?, amin a lányok az élet mindennapi dolgairól, a barátságról és a szerelemről énekelnek, és nagyon jól csinálják. Az első negyedórában kifejezetten erősek a dalok (Better Already, Mother May I?, Away Away, Good Distance), és csak reménykedni mer a hallgató, hogy ez kitart a következő harminc percben is. Végül ebből húszat még képes is hozni a trió, és csak a végére fáradnak el (a Sucka Mofo és a Cold War igazi telitalálatok).


Northern State – Sucka Mofo (live)

Ennek köszönhetően pedig a Northern State teljesíti a kitűzött célt: írtak egy jócskán hallgatható albumot. A maga nemében kuriózum, a szebbik nem biztos, hogy könnyedén rá tud kattanni, de nekünk, férfiaknak is érdemes megadni az esélyt a new yorki hármasnak. Kellemes nagyvárosi album: futáshoz, vagy belvárosi mászkáláshoz tökéletes soundtrack. Háromnegyed.

Linkek: