— Zene

— 2007. November 5. 08:28

— Írta: Velkei Zoltán

DJ Kicks: Booka Shade

Arno Kammermeier és Walter Metziger nem dj-k. Persze azért össze tudnak rakni két számot egymás után, ha kell, de nem ezt a hivatást választották maguknak a kilencvenes évek elején. Őket mindig a zeneírás foglalkoztatta elsősorban, és a Booka Shade nevű formációjuk felfuttatása előtt gyakorlatilag évekig ők választották meg a német dance toplisták uralkodóit (például nem egy Culture Beat felvétel producerei voltak). Később aztán meg szerették volna írni a saját melódiáikat is, és ekkor hozták létre a Booka Shade-et, ami 2007-ben már az egyik legnépszerűbb underground dance formációnak számít. A szakírók szeretik a dalaikat a minimal jelzővel ellátni, és bár ők ennek annyira nem örülnek, de tagadni sem merik, hogy a jelenleg rendkívül trendi stílusjegy az ő szerzeményeikre is hatással volt. S nem hiányzik a DJ Kicks mixükről sem, ami annak ellenére nagyon jól van összerakva, hogy a dj-zéshez közük sincs.

Természetesen ezzel nem lógnak ki az immáron tizenkétéves sorozat eddigi elkövetői közül. A DJ Kicks már hosszú ideje egyfajta átjáró az elektronikus és hangszeres zenei világ közt, és mostanra már sokkal ismertebb a főként bandákra fókuszáló szubkultúrákban, mint a partizók körében. Ez javarészt az elkövetőknek köszönhető: az utóbbi pár évben például a Kings Of Convenience énekese, vagyis Erlend Oye, a Massive Attacket alapító Daddy G és legutóbb a Hot Chip nevű indie rock társulás is elkészítette a saját szettjét. Másrészt ezek az összeállítások soha nem aktualitásokat tartalmaznak, hanem inkább olyan hanganyagokat, amiket tíz év múlva is bevetnénk egy házibuliban, így tulajdonképpen a klubélet embereinek semmi izgalmassal nem kecsegtet egy ilyen kiadvány.

Visszatérve a Booka Shade-re: a mixükkel saját magukat mutatják be. Régi és új kedvenceik egyaránt hallhatóak, és eszerint váltakozik a minimaltechno olyan stílusokkal, mint az ambient, downtempo, funky, disco house, house és kortárs zene. Különleges előadók különleges felvételei pörögnek időtlenül a hetvenperces válogatásban, és gyakorlatilag teljesen mindegy, hogy John Carpenter, Brigitte Bardot, Akiko Kiyama, Aphex Twin, a Streets, vagy valamelyik felkapott minimal alkotó zenéje szól, az összhatás nagyon jó. Talán a Heaven 17 Geisha Boys And Temple Girls című zenéje jön egy picit hirtelen, de ezután továbbra is egységes marad a korong, és beköszönnek a nagyágyúk is: először a Booka Shade exkluzív felvételét, egy baleárikus hangzásvilággal megédesített house himnuszt hallhatunk (Numbers), a továbbiakban pedig Carl Craig mára már legendássá vált Landcruising-ját és a Matthew Dear-féle Don And Sherri-nek a formabontó Hot Chip remixét.

Booka Shade interjú

A Booka Shade DJ Kicks-e jó németességgel élve rendkívül precíz és minőségi. Valószínűleg nem fogunk táncra perdülni tőle, és akkor sem lesz jó választás, ha valamit nagyon hangosan akarunk bömböltetni, de egy jó buli után afterlemeznek, vagy háttérzenének hibátlan darab.

A lemezért köszönet a Neon Music-nak!

Linkek: