— Zene

— 2011. September 20. 21:13

— Írta: Velkei Zoltán

D'Marc Cantu: új bakelit szeptemberben, mini-album télen

D’Marc Cantu viszonylag hosszú ideje jelen van már az amerikai house közösségben, de mivel alig ad ki bakeliteket, ezért a neve nem túl ismert még. Ősszel ez változhat: a hamarosan megjelenő How Are We Doing? című korongja több mint kiváló.

Az amerikai D’Marc Cantu még a Tadd Mullinixszel közösen elindított 2 AM/FM projektjével hívta fel magára először a figyelmet, az első technós bakelitjeik a neves Spectral Soundon jelentek meg annak idején. Noha a duó mindmáig aktív, ennél fontosabb most megemlíteni, hogy Cantu pár éve egyedül is szerez zenéket, jobbára a house és az acid határain belül, és ezekkel mostanság sokkal nagyobb figyelmet érdeklődést generál maga körül. Az új, How Are We Doing? című felvételét meghallgatva pedig mi is beállunk az őt leső tömegbe: a szám első másfél percében ugyan látszólag semmi nem történik, de aztán Cantu úgy kapcsolja be a cineket plusz a dobot, majd olyan lazán tol rá az egészre egy légies atmoszférába öltöztetett melódiát, hogy a zene hátralévő négy perce folyamatos katarzis.


D’Marc Cantu – How Are We Doing?

Sok Chicago house-témát lehet találni az idei bakelitfelhozatalban, ezek nagy része azonban vagy csak precíz ismétlése a történelemnek, vagy félreértelmezett bemutatása egy olyan világnak, amiből a szerző fiatal életkorából kifolyólag kimaradt. Noha Cantu valószínűleg szintén nem sokat élhetett át partizóként a nyolcvanas évekből (vagy jó eséllyel semmit), mégis úgy tudja prezentálni a zenéit, mintha egyenesen abból a világból utazott volna ide. A hangjai tűélesek, de nem ismétlésszerűek, a kor ábrázolása pedig tökéletes. A How Are We Doing?-ot hallgatva ott érzem magam 1987 Chicagójában, szürke hajnalának fagyában, és a zene gyönyörű színekkel tölti fel a magas épületeket és a metrósíneket. A szeptember végén érkező bakelit b-oldalán A Second Earth címmel egy szintén rendkívül atmoszférikus zenét lehet majd még találni (egy perc meghallgatható belőle itt), ez azonban már inkább Detroitba repít minket és a technóval flörtöl. Mondjuk ilyen címmel nem is csoda. Az év végén pedig egy mini-album is várható a művésztől, amit mi már felírtunk a kötelezően meghallgatandó listánkra.

D’Marc Cantu How Are We Doing? c. ep-je szeptember 26-án jelenik meg az M>O>S-en.

Linkek: