— Zene

— 2011. April 11. 08:36

— Írta: Kollár Dániel

DSP – Elmezaj

DSP-s srácok, Békásmegyer hip-hopper krónikásai a Kultblog-interjújukban tett ígéretükhöz híven piacra dobták második, Elmezaj című albumukat március közepén. Mesélünk az albumról, és még egy dedikált példányt is nyerhetsz belőle!

A bevezetőben említett beszélgetés során a DSP tagjai egybehangzóan állították, hogy egy technikailag nagyon precíz anyagot fogunk a kezünkbe kapni az Elmezajjal, ami egyaránt meg tudja szólítani a hip-hopot annyira nem szerető, de az életközeli történeteket feldolgozó rímekre nyitott hallgatókat, és a kőkemény raplemezre várókat is. Ezek a kitételek egy folyamatosan magas minőségű lemezt szükségelnek, ami nem csak egy-két puskapor eldurrantásával szeretne megmaradni az emlékezetben.

Az Elmezaj a kiegyensúlyozottság mintaszobra, hála a jó békási égnek. Az instrumentálokat javarészt ketten jegyzik, az egyik mc Dipa, valamint egy általában háttérben álló producer, Frog. A zenei koncepciók célja egyértelmű: hol mélyebb, hol bulisabb, de mindvégig dallamos samplercsokrokkal megtölteni az erős boom-bap beateket, ami felett időről időre karcol egyet Dj Gerysson. Nagyjából fele-fele arányban vannak a megmondós és a gondolkozós, értetlenkedős számok, ami megfelel a cikk elején is említett állításuknak. Ez az arányosság megóvja attól a lemezt, hogy belefusson sok magyar hip-hop kiadvány hibájába, és üresen arcoskodó rímpárok végtelenségét kapjuk tőle, esetleg álértelmiségi szófosásba torkolljon az egész.

Dipa és Bom nem akarnak többnek látszani annál, amik: két huszonéves srác, akik boldogulni próbálnak Magyarország szocializmusbeli emberképének hagyatékán, a lakótelepen. Mindez többé-kevésbé sikerül is nekik, noha nincsenek villák és sportkocsik, éhezés és két doboz sörért késelés sincs – sem az életükben, sem a szövegeikben. Az Egyszer fent, egyszer lent című számban rímekbe vetítik az aktívan élő kispolgár hétköznapjainak esetlegességét, a maga csúcsaival és hullámvölgyeivel, ami ebben a formában úgy gondolom, hiánycikk a teljes hazai könnyűzenei életben, és rengetegen tudunk azonosulni vele. Mindezt alátámasztja kiemelkedő nézettsége és a 2010-es Év Rapszáma díja is.


DSP – Egyszer fent, egyszer lent

Az életképek nem érnek itt véget. A Mi városunk zaja egy romantikus telepi tour guide, a Nagybavan ügyesen fricskázza a Budapest belvárosi terek és diszkók karaktereit, a Láncokat hallgatva pedig sok osztályharcos ismerhet keserűen magára. A Gyümölcsgép ijesztő látogatás a sarki kocsmák játékgépeinek környékére, a Rossz lány az átlagsrácok számára minduntalan ismerős csajozási sémákat közvetíti (meg kell jegyezni, hogy az itteni közreműködő éneke sajnos a lemez egyetlen kirívó hibája), míg a Szevasz király! című, az egyik eltávozott barátjuknak szóló emlékdal mindnyájunk számára ismerős érzelmeket hozhat felszínre, akik veszítettük már el váratlanul egy szerettünket.

Ezek a meghatározható témájú számok pedig legitimálják azt a néhány zenét is, amiben nem kell mélyebb értelmet keresni, pusztán hátra kell dőlni, és élvezni az ötletes rímeket. Ilyen a Szar vagy című battle rap, a szellem koncepcióra felhúzott Érinthetetlen, amiben a győri Phat is szerepel, vagy éppen a BKP-val közös, bratyizós Spanom, ami imádnivaló kilencvenes évek nosztalgiát ébresztett. Meg kell említeni még a Fikjú skitet is, ami instant klasszikussá vált a rajongók körében.

Az Elmezaj tipikusan az a lemez, amin mindenkinek más lesz a kedvenc száma. Személy szerint az Elegem van! mellett voksolok, ami egyrészt a leginkább fejben ragadó instrumentál a lemezen, másrészt pedig remek track azokra az estékre, amikor dögfáradtan megy haza az ember egy rossz munkában töltött nap után, amikor úgy tűnt, minden amihez nyúl, rosszul sül el, ráadásul még nagyon hét eleje is van. Mindannyiunkkal megesik időről időre, jól esik tudni, hogy mással is, illetve jól esik ezt versbe foglalva is meghallgatni. Ugyanez igaz a többi Elmezajon elkapható élethelyzetre is. DSP-éket úgy lehet legkönnyebben magunk elé képzelni, mint pár srácot, akik a tízemeletes panel tetején sütkéreznek az utolsó nyári naplementék egyikénél. Jól érzik magukat, sztorizgatnak jóról és rosszról egyaránt, bontják a söröket és gyújtják a cigiket, valamint újra és újra röhögnek egy jót az alattuk zsörtölődő világon.

Játék

A játékban az alábbi kérdésre kell helyes megfejtést beküldened, így egy dedikált Elmezaj cédét nyerhetsz!

Kérdés: Mi volt a címe a DSP első albumának/nagylemezének?

Ezúttal helyes válasz lehetőségeket sem adunk meg, nézz csak utána a válasznak. ;) A megfejtésedet küldd el az info@kultblog.hu címre 2011. április 17. (vasárnap) délig. Sorsolás és eredményhirdetés április 17-én, délután.

Ez a játék lezárult. A helyes megfejtés a Társadalomklinika volt. A résztvevőket emailben értesítettük.

DSP
Fotó: Szentpéteri Roland

Borító: