— Zene

— 2012. May 1. 12:06

— Írta: Kalugyer Roland

Eric Lau – The Mission EP

Hűséges fegyverhordozóként csatlakozott az instru hiphopjával tavaly szívünket elragadó Eric Lauhoz a detroiti rapper, Guilty Simpson. The Mission című hétszámos EP-jükön felidézik és továbbviszik a 2011-es Quadrivium album értékeit, némi csillagporral meghintve az utazást.

A Hongkongban született, de már régóta tősgyökeres angolnak számító Eric Laut hallgatva nem is tűnik olyan bonyolult sportnak ez a dolog, amit hiphopnak neveznek. Egyik kedvenc tavalyi producerem kezei között melódiává olvadnak a néhol soullal, hol pedig sci-fi hangulattal felütött ütemek, a tavalyi Quadrivium, eddigi legérettebb munkája legalábbis ezen két univerzum sikeres összeházasításáról szólt. Az említett albumot rengeteg különálló ötletből összerakott nagyobb íve miatt érdemes volt odafigyelve, egy kis időt rászánva hallgatni – így a pár hónapja kiadott The Mission című EP akár várható ellenpontként is értelmezhető Eric Lau mikrokozmoszában, ahol ezúttal Guilty Simpson szövegelése kavarja fel a csillagfényes állóvizet.

Akár egy külön cikket is megérdemelne a számunkra inkább zenei fellegvárként, mintsem autóvárosként ismert Detroitból beköszönő Simpson idei működése. Most azonban maradjunk a szűkebb körnél: jelentős szerepet vállal a fickó a Mission sikerében. Lau ezúttal egy hagyományosabb utat jár be, a hiphop ’90-es évekbeli gyökereiből merít, amikor a beateket a pályánkra állítja – bár ezúttal is belefért egy enigmatikusabb, track (He Said, She Said). Az introt és outrot leszámítva 5 számmal telhetünk el, és ez épp elég egy klasszikus ep-formátum kitöltéséhez: Simpson mellett egy Fatima nevű, kellemes hangú (bár keveset vállaló) énekesnő és a leginkább Hudson Mohawke mellől ismert Olivier Daysoul tűnnek fel a mellékszerepekben. S ha már a keveset vállalásról volt szó: a Mission kapcsán sok mindent lehet emlegetni, de a progresszivitást bajosan. Ha viszont ezt nem erőltetjük, a maradék se kevés: a Roots és J Dilla léleküdítő pillanatait reprezentálja egy tehetséges, jó ízléssel bíró producer, ráadásul Simpson személyében egy nagyszerű karmesterrel a háttérben. A Mission nem több, nem kevesebb, mint egy ízletes hiphop ep, a mainstream mézesmázossága és az underground absztrakt ötletei között. Aurea mediocritas – arany középút. (Négyötöd.)


Eric Lau – The Mission EP (ízelítő)

Tracklist:

  1. Intro (U Ready?)
  2. The Mission
  3. Can You Feel It? (Feat. Fatima)
  4. Burn It Up
  5. He Said, She Said
  6. Yesterday (Feat. Fatima & Olivier Daysoul)
  7. Outro (Supreme)

Borító: