— Zene

— 2013. January 2. 08:10

— Írta: Kollár Dániel

Facing Jinx – Emotions

Emotions című EP-t kapni egy liquid funk producertől kicsit olyan, mint világmentést nézni Bruce Willisszel: eléggé lerágott csont, de valamiért mindig érdekes. Pláne, ha az adott producer kifejezetten utál dj-zni, azaz vélhetően tánctér bullshit-mentesen érzelmes darabokra számíthatunk. Ő Facing Jinx.

Facing Jinx olyannyira körön kívüli szobazenész a drum & bass-ben, hogy ha a Sleep In Heaven című remek, elrepítő amenjét nem kapja fel néhány podcast, biz’ isten sohasem hallunk róla. A hangzására a higgadtság és a tisztaság jellemző, nem kell a szomszédba mennie jól összevágott hangszeres mintákért és finom bassline-okért, ahogy a vokálokat is mértéktartóan adagolja. Ez az a típus a színtéren, ami tökéletes az otthoni chillezéshez, egy buliban viszont legfeljebb a warmup szettek elejére fér be. Nem mintha ez emberünket zavarná, lévén saját elmondása szerint utál dj-zni és nincsenek olyan ambíciói, hogy jó legyen a dj-knél – ellenben nagyon ki szeretné fejezni a szerinte túlságosan is érzelgős belső énjét. Egy ilyen arcot nehéz lehet kezelni egy kapcsolatban vagy egy baráti viszonyban, de mivel mi sem a csajai, sem a spanjai nem vagyunk, csak a hallgatói, jól állunk. Facing Jinx ugyanis amit érez és ahogy azt kiírja liquidre vetítve, az tényleg szép.

Facing Jinx

Az Emotions három jelentőségteljes című számot tartalmaz, sorrendben a Lonely-t, a Hungry-t és a Consumedot. Az elsőben a Just Some Guy nevű költő szaval szerelmi bánatos verset két versszakban egy lemondó szőnyegek vezette halfstep alap mellett, amit trombita és zongora minták összjátéka kísér. Nem sok ilyen koncepciót hallottunk eddig. A Hungry hasonló mélységekben kutat, szépen kimunkált dobjaival és introvertált bassline-jával közvetíti egy nincstelen ember elkeseredettségét, amit lemondó vokál foszlányok is megerősítenek. A Consumed az EP legkevésbé depresszív dala, köszönhetően elsősorban a “kevesebb több” elv mentén szóló gitárnak és a szexi női éneknek, amiket jól támogat az ismét profin megírt, változatos bassline. Mindhárom zenéről elmondható az, hogy nagyon érett és részletgazdag darabok, így az említett otthoni chillezések alkalmával többször is szívesen visszanyúlunk hozzájuk.