— Zene

— 2012. July 9. 08:08

— Írta: Farkas Péter

Fincsi koktélpop Tom Findlayjel

A ’70-es évek napfényes Kaliforniájába repít vissza a LateNightTales legfrissebb kiadványa, melyen a Groove Armada egyik fele a házigazda. Az időzítés tökéletes: a júliusi hőségben már csak egy jéghideg mojito kell a mosolygós popdalok mellé.

A 2001-ben útnak indult angol lemezsorozat körüli kultusz évről évre nő. A koncepció pofonegyszerű: jónevű kortársak válogatják össze kedvenc “teraszon iszogatós” zenéjüket, többnyire (bár nem előírásszerűen) a ’70-es és ’80-as évek soul, funky vagy épp bármilyen műfaj ártalmatlan szegmenséből. Kellemes órákat ígérnek ezek a szettek, legyen szó a Jamiroquai diszkójáról, Tommy Guerrero gördeszkás funkyjáról, az Air art-popjáról vagy a Nouvelle Vague sanzonjairól.

A Music for Pleasure alcímű aktuális epizód bizonyos értelemben rendhagyó, másfelől viszont nagyon is hagyományőrző album. A Groove Armada Tom Findlaye pakolta a bakeliteket – nem először. Andy Catóval karöltve már két kiváló LateNightTales korongot hoztak tető alá, a másodikat dicsértük is annak idején. Findlay most némileg szilárdabb keretek közé szorította kedvenc örökzöldjeit. Ahogy a cím is mutatja, a mélabús vagy experimentális tónusok ezúttal langyos fürdőt vettek a hullámzó Los Angeles-i tengerparton, létrehozva ezzel egy meleg színekben és édeskés vokálokban gazdag zenei édenkertet. A felépítés átlagos, de jól működő, rádiós: lassú-gyors-lassú váltakozásban jutunk el a kék szemű énekesek balladáitól a Steve Miller Banddel induló funkys rockig. A második félórában a diszkó dominál, majd a reggae és az easy listening vezeti a szettet a jóleső illumináltság felé.

A hetvenes évek (főleg amerikai) popja oldott hangulatú háttérzenét kínál egy fülledt nyárestén tartott baráti összejövetelhez, és ha nem is sokszínű, de meghitt nosztalgiával övezett, élvezetes zanzáját adja az évtized könnyűzenei életének. Az pedig továbbra is nagyon klassz tud lenni, amikor egy elismert partiarc megmutatja neked a csendesülős lemezei gyűjteményét.

Tracklist:

  1. Ambrosia – You’re The Only Woman I Want (You & I)
  2. Robert Palmer – Every Kinda People
  3. Michael McDonald – I Keep Forgettin’ (Every Time You’re Near)
  4. Toto – Georgy Porgy
  5. Bobby Caldwell – What You Won’t Do For Love
  6. Player – Baby Come Back
  7. The Steve Miller Band – Fly Like An Eagle
  8. Ned Doheny – Get It Up For Love
  9. Average White Band – Work To Do
  10. Boz Scaggs – Lowdown
  11. Sugardaddy – How Long
  12. Electric Light Orchestra – Showdown
  13. Gerry Rafferty – Get It Right Next Time
  14. The Doobie Brothers – It Keeps You Runnin’
  15. Hall & Oates – I’m Just A Kid (Don’t Make Me Feel Like A Man)
  16. Bread – The Guitar Man
  17. Todd Rundgren – Be Nice To Me
  18. 10cc – I’m Not In Love

Borító: