— Zene

— 2012. March 22. 15:34

— Írta: Velkei Zoltán

Fontos tavaszi albumok – The Host, Hype Williams, Lone

Már a nyakunkon van a tavaszi albumdömper, ráadásul az idei év rengeteg nagy durranást ígér. A következő hónapokban több nagy név is új lemezt ad ki, összeszedtük számunkra a legfontosabbakat egy hírbeszámoló erejéig.

A Planet Mu kiadó januárban jelentette be a The Host (fenti képünkön) nevű új szerzőjének a nagylemezét, és akkora titokzatosság vette körül a projektet az azt követő időszakban, hogy igencsak megnőtt az érdeklődés az azonos címmel elnevezett debütalbum iránt. A kiadvány a héten jelent meg, és a hónap egyik legjobbja: kortárs elektronika a kilencvenes évek digitális nosztalgiájába ágyazva, futurisztikus hangokkal és hatalmas pszichedelikus elvágyódással. A tizenkétszámos gyűjtemény ugyan csak negyvenkét perc, de így is rettentő szerteágazó a végeredmény. Ambientes részek találkoznak dubstepes ritmusokkal, ami néha lelassul és elhajlik az új kor wonkys hiphop ütemei felé, máskor pedig felgyorsul és próbál olyasmi lenni, mint az amerikai footwork.


The Host – Second Life

Az album második fele aztán csavar az egészen egyet, előkerül egy gitár, és elég sokszor eszünkbe juthat a nugazer fogalma, miközben gyönyörű sci-fis témákkal sodródunk a záró pillanat felé, s mivel az út nem megerőltető, ezért könnyen meg lehet hallgatni újra, és nagyon durván rá lehet szokni. S természetesen a végére marad a legnagyobb meglepetés: a korong megjelenése előtt két héttel kiderült, hogy a The Host mögött Boxcutter, a kiadó jól ismert UK bass művésze rejtőzik, akinek már a tavalyi, igen jóra sikeredett The Dissolve című albumán is számos kísérletezésnek lehettünk fültanúi. Úgy tűnik, hogy ez nála a természetes fejlődés útja, a The Host pedig az évszak egyik legszebb és legjobb nyitóalbuma.


Hype Williams

Tavaly nehéz volt nem belefutni a Hype Williams nevébe. Dean Blunt és Inga Copeland avantgárd zajos/kísérleti projektje a csúcsra ért 2011-ben, a Hippos In Tanks kiadónál megjelent One Nation című album és a Hyperdub kiadónál tett négyszámos dubos kirándulásuk felhívta a figyelmét a szélesebb rétegnek is. Ennek a folytatása várható hamarosan, ugyanis április 16-án egy újabb album érkezik a duótól, ráadásul a Hyperdubon, ami lassacskán korunk egyik legelőremutatóbb és legfontosabb vállalkozása lesz a fentebb említett Planet Mu mellett. A Black Is Beautiful címre keresztelt munka tizenöt zenét tartalmaz majd, két hosszabb darabtól eltekintve egyenként egy és három percnyi hosszúság közt, finom ambientekkel, pulzálással és elhaló vokálokkal.

Május 7-én pedig jön a várva várt új Lone-album is, ezúttal a legendás R&S-en. A Galaxy Garden egy újabb komoly fejezet a szerző életművében; nem csak a borítója, de a számcímek és a hangzás is nagyon komolyan utalnak a tudományos fantasztikum univerzumára. Korai lenne még sokat írni a lemezről, de már meghallgattuk párszor, és elég jó. Két számban közreműködik Machinedrum, aki úgy tűnik, hogy mostanában végre megkapja azt a figyelmet és hírnevet, ami egyébként már hosszú ideje kijárna neki, illetve egy felvétel erejéig hallhatjuk majd Annekát, aki egyre több modern elektronikus zenei lemezen bukkan fel. Az album felvezető maxija, a Crystal Caverns 1991 már április 2-án meg is jelenik (hallgasd meg!), ráadásul egy nagyon klassz rave-es hangulatú acid house b-oldallal.