— Zene

— 2012. February 6. 12:15

— Írta: Kalugyer Roland

Goth-Trad – New Epoch

A japán Goth-Trad új albuma kiváló alkalom, hogy újrarendezzük tengeren innen és -túlban megragadt dubstepügyi nézeteinket. A New Epoch egy széles látókörű zenész hangulatos gyöngyszeme.

Akiknek Krush volt az eddigi legnagyobb és utolsó felfedezés a japán hiphop/elektronika színteréről, azok számára szinte kötelező Goth-Trad pótlása (és persze Nujabes vagy Kentaro munkásságának ismerete se fogja megfeküdni a gyomrokat). A Távol-Keletről se régen, se napjainkban nem járt ingyenes belépő a nyugati zenei életbe – a már említett Krush mellett Goth-Tradnek is összejött a 2000-es évek során a bravúr. A karrierjét szűkebb köreiben absztrakt hiphoppal megkevert elektronikával kezdő producer 2003-ban jelentette meg első nagylemezét (Goth-Trad I), hogy aztán pár évvel később, a dubstep felé fordulás után a Digital Mystikz-es Mala kiadójánál, a Deep Medi Musiknál találja magát olyan nevek társaságában, mint Loefah, Kromestar vagy Sgt. Pokes. Mindemellett az ő nevéhez köthetőek a lokális szinten eléggé fontos Back To Chill bulik, melyek jelentősen hozzátettek ahhoz, hogy a stílus a keleti szigetországban is elérje az őt megillető szintet.

Azonban ez sem fedi el a tényt, hogy hét teljes év eltelt már a legutóbbi Goth-Trad album óta, 2005-től napjainkig pedig történt ez-az a dubstepben. A New Epoch szerencsére nem valamilyen görcsös megújulás végterméke, sokkal inkább az eszébe juthat az embernek a Digital Mystikz kimagaslóan jó tavalyelőtti nagylemeze, a Return II Space: na nem a jeges űrhangulat, vagy a torokszorító magány érzése miatt, sokkal inkább a dubos alapok és a hagyományos jungle témák elővétele okán. A legjobban a hetedik számban feltűnő dub/reggae legenda, Max Romeo jelenléte bizonyítja, merről is érdemes közelítenünk a New Epoch felé, amely eleinte még szinte tündéri csilingelésekkel vezeti fel saját magát (Man in the Maze), azonban igen hamar megérkeznek a súlyosabb pillanatok, a nyugtalanító, ugyanakkor lenyűgöző világok látképei (Departure, Walking Together). Goth-Trad bevallása szerint a lemez elkészültét jelentősen befolyásolta a tavalyi japán katasztrófa is, az, ahogy a japán emberek világba vetett hite gyökeresen megváltozott a földrengés és cunami után. Ha ezt nekünk nehéz is meglátni a New Epoch-ban, az egészen biztos, hogy a rengeteg retard partizenét kitermelő dubstepet vizsgálva kellemes élmény belefutni egy ilyen, érzelmekben és koncepciózus gondolatokban gazdag lemezbe. Négyötöd.


Goth-Trad – New Epoch album teaser

Tracklist:

  1. Man In The Maze
  2. Departure
  3. Cosmos
  4. Airbreaker
  5. Walking Together
  6. Strangers
  7. Babylon Fall (Featuring Max Romeo)
  8. Anti Grid
  9. Seeker
  10. Mirage
  11. New Epoch

Borító: