— Zene

— 2011. June 20. 15:46

— Írta: Kollár Dániel

Hail Mary Mallon – Are You Gonna Eat That?

Aesop Rock, az ezredforduló New York-i underground hip-hopjának egyik legegyedibb előadója hosszú szünet után vonult stúdióba. Aesop régi spanjaival és fellépőtársaival hívta életre a Hail Mary Mallon formációt. Az Are You Gonna Eat That? című debütáló lemezük kritikája.

Aesop RockEnnek a lemeznek a kapcsán az első wtf? rögtön Mary Mallon lewikizésekor jött. Ne érezze magát rosszul az, akinek nem ugrik be elsőre, kiről van szó: a világ első tífusz vírushordozójának névszerinti ismerete nem feltétlenül az alapműveltség része. Az után meg pláne ne érezze magát rosszul senki, hogy nem áll össze a kép, hogy Mary Mallonnak mi köze van egy XXI. századi, kísérletezgetős raphez. Ian Matthias Bavitztől, azaz Aesop Rocktól azonban sosem álltak távol a furcsa dolgok, így a Hail Mary Mallon eredetét se próbáljuk megfejteni,  inkább húzzuk be a playerbe a lemezt. Megéri behúzni ugyanis. Az Are You Gonna Eat That? egy tizenkét számnyi adag abból, amint két magas hangszínű, egymást jól kiegészítő mc kézről kézre passzolgatja a mikrofont.

Aesop szokásosan absztrakt és szokatlanul hangsúlyozott szövegeit váratlanul jól ellenpontozza egy kiegyenlített flow-val az a Rob Sonic, akit egész eddig leginkább csak úgy ismerhettek a rajongók, mint a formát, aki a fellépéseken aládupláz mc társának. Ez a balansz el is viszi el is viszi a hátán a lemezt, miközben az egyikőjük szövegel, pörgünk rá, de csendben várjuk a következő verzét, hogy az meg majd egy másik oldalról fog odavágni – aztán kezdődik az egész elölről. Mondhatni innentől nem is volt nehéz dolga a beatmakereknek (főként a harmadik tag Dj Big Wizhez fűződnek a zenék), csak valamennyire jól szóló alapokat kell betolni a két forma alá, azok meg úgyis úgy fossák a szavakat, mint Torgyán József legszebb napjain.

Hail Mary Mallon

Az Are You Gonna Eat That? zenevilága viszont kifejezetten színvonalas és sokszínű, a talányos, ám nem túl mély értelmű verzék alatt egymást váltják a funkys (Holy Driver, Plagues and Bacon), electro rockos (The Poconos, Knievel) és szintetizátoros, szőnyeges epic darabok (Table Talk, Smock), megpezsdítve egy-egy oldschool battle zenével (Grubstake, Mailbox Baseball). Kirívó hibát vagy hibákat igazából azért felesleges keresni ezen az albumon, mert ahhoz koncepcionálisan kellene teljesen más szögből nézni az egészet.

Az Are You Gonna Eat That? nem egy formabontó, instant klasszikus, nem váltja meg egy zenéje vagy verzéje sem a világot, és pláne nem fog vele a Hail Mary Mallon egyetlen toplista élére sem felkerülni. Viszont épp az benne a jó, hogy a tagok egyiket sem akarják a fentiekből, csak bevonultak a stúdióba felvenni egymás agymenéseit, és megpróbáltak kifőzni valami egyedit. Megettük. Finom volt.


Hail Mary Mallon – Meter Feeder

Tracklist:

  1. Church Pants
  2. Gar?eld
  3. Grubstake
  4. Meter Feeder
  5. Smock
  6. The Poconos
  7. Breakdance Beach
  8. Table Talk
  9. Mailbox Baseball
  10. Holy Driver
  11. Knievel
  12. Plagues and Bacon

Borító: