— Zene

— 2007. July 31. 12:50

— Írta: Varga Csaba

Írj zenét a MuPának!

A Művészetek Palotája pályázatot hirdet fiatal zeneszerzőknek. A meló nem könnyű és nem is kevés, a jutalmazás közepes, viszont új arcoknak a lehetőség hatalmas. Részletekért kattints tovább!

Abban azt hiszem egyet értünk, hogy a MuPa Budapest legnívósabb kulturális intézménye. Ezt az arculattól, a koncerttermek hangázásán át az utolsó épületszegig minden sugallja, de még a biztonsági őrök viselkedése is. Az imázs az a fajta “Te itt otthon érzed magad”, amit többször sikerült már tapasztalni. Egyik legkomolyabb élmény volt, amikor kb. este kilenckor, egy előadás után csámborogva felmentünk a legfelső szintre, hogy mi ott kimegyünk a teraszra, majd miután többszöri próbálkozásra sem nyílt az ajtó, láttuk, hogy közeledik egy biztonsági őr. Para on, biztos lecsesz majd minket, hogy mit keresünk itt, miért rángatjuk az ajtót, és egyébként is, húzzunk kifelé. Ehelyett egyetlen dolgot mondott: “A másik ajtó még nyitva van, ott ki tudtok menni, de ne soká, mert igazából már zárva kéne, hogy legyen”. Hatalmas vigyor mellett azt éreztem, hogy ez basszus nem Magyarország, ez az épület egy portál valami teljesen más helyre. Nos, hát most itt a lehetőség minden fiatal zeneszerző, annak készülő, vagy csak önmagát kipróbálni akaró számára, hogy része legyen ennek az egésznek.

A pályázat alapja, hogy a Művészetek Palotája szignálját kell megírni. Ez egy egészen rövid kis jel kell, hogy legyen, terjedelemben mondjuk a Windows hibaüzenet-prüttyenésétől a MÁV járatinfó bemondása előtti zenéjéig. A kiírók ezt 5 másodperc körülre saccolták. A szignál azért lesz fontos, mert amellett, hogy az elektronikus médiumokban (rádió, tévé, net) ez fogja azonosítani a MuPát, erre építkezik majd az összes kapcsolódó zenei anyag (pl. reklámok aláfestő zenéje), és ezt szeretnék magában az épületben is több célra felhasználni, mint például az előadás kezdetére figyelmet felhívó jelként.

forrás: index.hu

A pályázatnak ezzel azonban még közel sincs vége, ugyanis erre a szignálra építkezve kell egy rakás zenei anyagot elkészíteni, és itt jön be a zeneszerzés része a dolognak. A szignált alapnak véve ugyanis egy műfaji karakterisztikától mentes, 30 másodperces zenét kell írni, majd ennek további öt varicióját kell beadni, amelyek témái: komolyzene, könnyűzene, jazz, világzene és gyermekprogramok. Azt is számold hozzá, hogy ha nyersz, kérésre el kell készítened a műveid különböző hosszúságú variációit, amibe gondolom egyeztetések alapján némi további moddolgatás is társulhat (az utóbbiról nem szól a kiírás, ez csak logikusan hozzátett vélemény).

Pályázat határideje: 2007. augusztus 15.
Díjazás: 100.000 HUF (csak az első kap díjat)
Eredményhirdetés: 2007. augusztus 27.

A beküldés módjáról, az elvárások részletesebb leírásáról, a zsűri összetételéről és a kontakt lehetőségekről lásd a hivatalos kiírást!