— Zene

— 2008. May 7. 13:30

— Írta: Velkei Zoltán

Izgalmas történelmi válogatások – BBE extravaganza!

A londoni BBE kiadónak egy ideje nagyon megy. Míg pár évvel ezelőtt csak néhány hiphop albumra és egy-két válogatásra futotta a tevékenységükből éves szinten, addig idén már most kiadtak vagy hat szerzői albumot, és legalább ennyi válogatást. A srácok ráadásul nagy nosztalgiaarcok, mostani összeállításunkban négy visszatekintő kiadványról olvashattok, melyek egytől-egyig nagyon jók.

Ötrészes reggae válogatásra írt alá a stílus egyik legnagyobb szelektora, David Rodigan a kiadóhoz, és ha a Real Authentic Reggae minden epizódja olyan színvonalas lesz, mint az első rész, akkor érdemes lesz figyelemmel követni a szériát. Már a borító önmagáért beszél, ami Clifford Harper-nek, a The Guardian egyik legnépszerűbb illusztrátorának a festménye (előreláthatólag ő fogja készíteni a továbbiakban is a képeket). A korongon húsz felvétel hallható, melyeknek a legnagyobb erénye, hogy igazi ritkaságok és legtöbbjük még soha semmilyen válogatásra nem került fel. Ilyenkor jön jól, ha az ember már harminc éve rádiózik (egyébként ennek apropójából ajánlotta fel a BBE ezt a sorozatot Rodigannek), és kívülről fújja az egész reggae diszkográfiát: a Real Authentic Reggae vol. 1 minden pillanata jó, és valószínűleg mosolyt csal még az idősebb korosztály arcára is, ugyanis annyira érződik rajta az időtlenség, hogy nem kell huszonéves beszívott fiatalnak lenni az élvezéséhez. S arról ugye akkor nem is beszéltünk, hogy mennyire ismeretlen bandák drágakövei hallhatóak, amik esetleg némi történelmi kutakodáshoz is kedvet adhatnak. Négyes.

A hetvenes évek amerikai disco/soul mozgalmára fókuszál a The American Boogie Down című DJ mix, amit a chicagói Still Music kiadó főnöke, Jerome Derradji állított össze. Számomra olyan ez a szett, mintha a januárban megjelent Million Dollar Orchestra album kiegészítése lenne, ugyanis végig hasonló hangzásvilágban van részünk. Egyedül azt sajnálom, hogy csak tizenkét felvételre futotta a DJ-nek, szerintem nyugodtan fel lehetett volna keverni akár húsz közelit is, ezzel viszont be is fejezem a lamentálást, ugyanis más baja nincs a korongnak. Ez a tökéletes időutazás egy olyan korba, amikor még tervbe se voltam véve: minden egyes pillanatában el tudom képzelni magamat egy chicagói, detroiti, vagy mondjuk new yorki diszkóban egy csomó feka közt, miközben mindannyian rázunk a különféle (hol lassabb, hol gyorsabb) sebességű zenékre. A számok természetesen még nagyon hangszerorientáltak, de helyenként már feltűnik pár elektronikusabb kivitelezés is, ami jelzi a következő évtizedben végbement zenei forradalmat. Az meg elég tuti megoldás, hogy minden egyes keverés során Paul Randolph szövegel, és indít be minden nőt a dermesztően szexi hangjával (aki látta a Talk To Me című filmet, és emlékszik még az éjszakai DJ-re, az tudja, hogy mire gondolok). Négyötöd.

Az amerikai Kon & Amir duója nem ismeretlen a világ számára, ugyanis több klasszikus mixlemezt is jegyeznek már: többek közt az On Track című sorozatuk platina lett (ez azt jelenti, hogy mind az öt részből elment legalább hatvanezer példány), de tagjai a Rapster berkeiben futó Kings Of…-sorozat csapatának is. Új projektjük az On Track mintájára elindított és szintén ötrészesre tervezett Off Track széria, ami New York öt nagy kerületének a hetvenes és nyolcvanas évekre jellemző underground diszkóvilágát hivatott bemutatni. The Bronx és Queens címmel már kapható is az első két kiadvány, amik stílusukat tekintve kategorizálhatatlanok, színvonal szempontjából pedig meglehetősen hitelesek. A diggin’-kultúra két nagy alakja szüntelenül válogat a két éra legjobb, de jogtalanul feledésbe merült hiphop, rnb, reggae, latin, brazil, afrobeat, funk, soul, jazz, disco, break és house nótái közül. A The Bronx első korongján inkább inkább táncolós számok vannak összemixelve, míg a másodikon lassabb, melodikusabb jazztémák, míg a Queens-nek mindkét lemeze egyaránt jól táncolható, és talán egy fokkal jobb is. Az On Track óriási sikere után feltételezhető, hogy ez a kezdeményezés is be fog válni (például a The Bronx-ból a szeptemberi megjelenés óta folyamatosan hiány van), így a többi három részre is valószínűleg hamar, gyors ütemben számíthatunk. Négyes / Négyötöd.

Linkek: