— Zene

— 2011. May 30. 09:04

— Írta: Farkas Péter

John Beltran – Ambient Selections 1995-2011

Nevével ellentétben ez nem egy ambientlemez. Jobb az ilyesmit az elején tisztázni. John Beltran abba a csoportba tartozik, akik a ’90-es évek közepén úgy dobbantottak nagyot, hogy a trance féktelen hevét mégis fékezték a lazulós chillout hűvösségével.

Ízig-vérig Ibiza-kompatibilis zenéről van tehát szó, mely a Café del Mar-sorozat bármely darabján helyet kaphatott volna. Ennek megfelelően egyszerű, letisztult, enyhén melankolikus dallamok hömpölygetik végig a hallgatót a légiesen könnyed számokon. Néhol egy-egy basszus is színre lép, a főszerep mégis a kitartóan ismétlődő, édesbús dallamoké, melyek a trance világából érkeznek. A chillout akkor kerül előtérbe, amikor ezek a szerény szintetizátorfutamok észrevétlenül, bársonyosan beleolvadnak a vízcsobogásba, a tücsökciripelésbe vagy a hosszú, egységes hangszőnyegekbe. Eltompulnak, elveszik belőlük a feszesség, amely a pörgős trance zene ritmusát szolgálja. Az alapvetően befelé fordulós, mélyrepülős ambient helyett tehát inkább egy hűsítő koktélra készüljünk, mely elengedhetetlen kelléke egy tengerparti naplementének.

A válogatás Beltran eddigi hét nagylemezéről gyűjti össze a hasonló hangulatú darabokat. Ez első hallásra csábítóan hangzik: tömör gyönyör. Kiváltképp akkor, amikor a korongot a nagysikerű Collage Dreams nyitja, melyet a Sírhant Művek mellett Justin Kerrigan is felhasznált 1999-es Human Traffic című filmjében. A “welcome drink” tehát üdítő. És nem gyengébb a folytatás sem – csak ugyanilyen. Beltran korábbi lemezeiben az volt a legélvezetesebb, hogy a hűvös mediterrán stílust mindvégig megtartotta ugyan, de a műfajok között könnyed szellőként szánkázott. Mindmáig legsikeresebb munkáján, a ’96-os Ten Days of Blue-n a technós felütést a jazzes chillout követi, az egy évvel későbbi Moving Through Here-en pedig a steril drum & bass keveri fel rendszeresen az állóvizet. De még ennél is jobb példa a 2006-os Human Engine című lemez második száma (A Mind Blows Away), ami egyszerre ötvözi az indie rockot, a trance-et és a chilloutot.


John Beltran – Soft Summer

A legfőbb eredmény persze nem a műfaji hibrid bravúrja (bár az is), hanem a változatos hangfekvés és dinamika. Ez hiányzik a mostani válogatáslemezről. Jóllehet, ezek a gyöngyszemek mind nagyon kellemesek, egy idő után egyszerűen unalmasak. Annyi spiritusz és változatosság ugyanis nincs bennük, hogy kitöltsenek egy hetvenperces albumot. Szépen le van itt festve Beltran chillout-arca. Csak míg a korábbi lemezek esetén volt honnan visszavenni a tempót és leülni pihenni egy italra, itt az egyetlen felkínált lehetőség a monoton punnyadás. Tikkasztó nyári hőségben mondjuk lehet, hogy nem kell több.

Tracklist:

  1. Collage Of Dreams
  2. Morning At The Window
  3. Anticipation
  4. Sweet Soul
  5. Soft Summer
  6. Water Colored Dreams
  7. Sub Surface
  8. Everything Under The Sun
  9. Snowdrifts
  10. Gutaris Breeze
  11. Expecting
  12. Going Home
  13. Miss Weird
  14. Brilliant Flood
  15. Collage Revisited
  16. Vienna

Borító: