— Zene

— 2011. June 7. 11:51

— Írta: Velkei Zoltán

Kangding Ray – OR

Kangding Ray új lemezét szeretni fogja mindenki, aki nem várt semmi újat a művésztől, és csalódás lesz mindazoknak, akik előrelépésre számítottak a legutolsó ilyen megjelenése óta. Az OR nem rossz összeállítás, csak éppen semmi olyan tulajdonsága nincs, amit ne ismernénk már rég.

A francia származású, de Berlinben élő David Letellier, avagy Kangding Ray köré a második, Automne Fold című albumának hatására kisebb kultusz szerveződött három évvel ezelőtt; a gazdag hangskálán mozgó kísérleti anyag a downtempós esztétikájának és különleges tervezésének köszönhetően kinőtte magát a Raster-Noton hallgatóságának szűk elitköréből, és nagy népszerűségre tett szert a tánczene világában is. Három évvel később meghallgatva a művész új nagylemezét, mindez elég kevésnek tűnik. Az OR semmilyen progressziót nem képvisel az előző évtized állapotához képest, Letellier kicsit szürkébben és kevesebb virtuozitással alkalmazta a rá jellemző megoldásokat, amik vagy azért nem működnek, mert 2011-ben ez az egész már nem annyira izgalmas, vagy azért, mert másodszor pontosan ugyanaz alapvetően nem szerencsés terv a kísérleti színtéren.

Szép hangok és kényelmes, lassú ütemek persze ettől még mindenfelé találhatóak a kiadványon. Ezek elég sokszor igazodnak ritmikában a négynegyed-központú tánczenékhez: az Odd Sympathy trance loopjai, vagy a Coracoid Process minimaltechnós váza elég egyértelmű irányba mutatnak. A Pruitt Igoe (ez vélhetően az OR legrégebbi száma) még mindig kiemelkedő darab, az alterpopos ének és a halk háttérszintis témák a milleniumkori könnyűzenébe vezetik vissza a hallgatót, amikor gyakorlatilag csak ez volt a triphopot unóknak. Letellier így meglepően sokszor nyúl régi sémákhoz, ugyanakkor nem tud ezekből semmilyen új dolgot kihozni. Az album címadó felvétele is hiába jó robothimnusz, ha ilyet hallottunk már számtalanszor. A szerző még mindig jó abban, amiben jó volt három évvel ezelőtt, ezt nem vitatom el – megújulni viszont nem képes.


Kangding Ray – OR

Tracklist:

  1. Athem
  2. Mojave
  3. Odd Sympathy
  4. Pruitt Igoe (OR Version)
  5. OR
  6. Mirrors
  7. Coracoid Process
  8. En Amaryllis Jour
  9. Leavalia Scheme
  10. Monster
  11. La Belle

Borító: