— Zene

— 2009. January 2. 23:50

— Írta: Varga Csaba

Legjobb cuccok 2008-ban: BULI

A 2008-as besztof listák közül ez a darab némileg a zenéhez kapcsolódik, de a tavalyihoz hasonlóan ez alkalommal is külön vettük, mert sokszor nem csak a zenén múlik egy-egy buli kimenetele. Ezekbe az értékelésekbe legalább annyira beletartozik a klub, a fesztivál, a hangulat, az elfogyasztott szörp és a társaság, mint a dj technika, a hangszeres tudás vagy épp a színpadon riszáló hastáncoslányok. Kevés sallang, egyértelmű listák: 2008 legjobb bulijai.

Kísérőszövegként, amit érdemes megjegyezni, hogy minden évben jó eséllyel hasítanak ki testes szeletet a listáinkból a hazai és környező országokban rendezett zenei fesztiválok, hiszen itt van a legnagyobb nemzetközi sztár per négyzetméter átlag. Idén ez ügyben mondhattunk hideget-meleget egyaránt, amit az egyes fesztiválokról írt beszámolóinkban már olvashattatok. Év elején úgy rukkolhattunk neki 2008-nak, hogy kaptunk egy nagyon megújuló Szigetre tett ígéretet, ami nem váltatott be, és több hazai feszt is a befulladás ízét hozta a szánkba, mivel sokkal inkább lehetett már ugyanarról a vándorvurstliról beszélni, amit egyszerűen csak körbecibálnak az országon, és mindenhol hozzáadnak egy-két biccentésre érdemes nevet. Ezzel szemben üde színfolt volt a Balaton Sound, ami jócskán kinőve tavalyi önmagát egycsapásra az ország egyik legjelentősebb eseményévé rukkolt elő.

Azért a fesztiválokon kívül is akadt nézni és hallgatni való az év során, amiben szerepe volt annak is, hogy a Budapesten gombamód elszaporodó romkocsmák közül néhány korrekt szerepet vállal abban, hogy nem csak piával, de eseményekkel is felpörgesse a fővárost. Amit pedig nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy az A38 természetesen tartja kitüntetett zászlóvivő titulusát, és továbbra is marad a főváros és az ország legjobb szórakozóhelye, a legszínvonalasabb programmal és szervezői gárdával. Na, de ne ragadjunk le a helyszínek szintjén, nézzük, hogy helytől, évszaktól és zenei stílustól függetlenül mely koncerteket látták a Kultbloggerek a legjobbnak 2008-ban!

Flynn:

  1. Delerium @ A38 (2008. május 11.)
  2. Kevin Hedge (Blaze) @ Merlin (2008. január 18.)
  3. Scuba @ Mokka Cuka (2008. július 31.)
  4. Fairmont @ A38 (2008. április 4.)
  5. Sinden @ Merlin (2008. május 3.)

Oizys:

  1. Rage Against The Machine @ Novarock
  2. Massive Attack @ Balaton Sound
  3. Dillinger Escape Plan, Stolen Babies @ A38
  4. Ralph Myerz & the Jack Herren Band @ A38
  5. Jimi Tenor & Kabu Kabu @ Balaton Sound
  6. Motörhead @ Novarock
  7. Sergent Garcia @ Balaton Sound
  8. Alanis Morissette @ Sziget
  9. Modeselektor @ Sziget
  10. Nicola Conte @ Balaton Sound

Deadhead:

  1. Flogging Molly @ Sziget
  2. Punish Yourself @ Sziget
  3. The Big Royal Kunamaka Orchestra @ PEN

Silvermoon:

  1. Agua de Annique @ Gigant, Apeldoorn
  2. Monster Magnet/Nebula/Pilgrim Fathers @ Wigwam
  3. Duncan Patterson, Mick Moss @ After Music Club
  4. Lake of Tears @ A38
  5. Katatonia/Anathema @ FEZEN
  6. Pain of Salvation/To Mera @ A38
  7. Stolen Babies/Dillinger Escape Plan @ A38
  8. Pozvakowski/Pelican/Torche @ A38
  9. Meshuggah @ Sziget
  10. ColorStar @ Sziget