— Zene

— 2010. December 29. 18:07

— Írta: Varga Csaba

Legjobb cuccok 2010-ben: BULI

2010-ben elég rendesen felpörgött a bulirotáció a Kultblogon, aminek bőségesen maradt lenyomata a Top Story rovatban is, ahova Velkei Zolinak (rezidens partiriporterünk) és Szentpéteri Rolinak (fáradhatatlan fotósunk) köszönhetően szinte minden valamirevaló, Budapesten megfordult underground dj-t mikrofonvégre kaptunk egy-egy interjú erejéig. Ezek mellett azért akadt érdekesség a fesztiválszezonban is, és még néhány klubkoncert és -buli is befért a toplistákra.

Velkei Zoli (flynn) szerint a buli 2010-ben:

Idén jóval több buliban voltam mint tavaly – és nem is bántam meg. Továbbra is tartom, hogy a magyar partivilág nagyon erős, mind a hazai lemezlovasok, mind a külföldről meghívott fellépők tudják, hogy mit kell nyújtani a közönségnek, és egymást is könnyen megértik. Sorrendet nem kívánok állítani, mert nem tudnám eldönteni, hogy melyik buli volt a legkedvesebb számomra idén, sem azt, hogy melyiket tenném utolsó helyre a nyolcból. Úgyhogy ez most egy olyan lista, ami azokat a partikat tartalmazza, amelyeknek nagyon szívesen átélném újra minden másodpercét (időrendi sorrendben).

Kalugyer Roland (Nash) szerint a buli 2010-ben:

  1. Tricky @ Balaton Sound
  2. Akkezdet Phiai @ Volt Fesztivál
  3. Caribou @ Gödör
  4. Massive Attack @ Volt Fesztivál
  5. Club des Belugas @ Balaton Sound
  6. Mary Anne Hobbs @ A38
  7. Pole @ UH Fest
  8. Barbara Preisinger @ UH Fest
  9. Ulver @ A38
  10. Hanne Hukkelberg @ A38

Tavaly még tíz koncertre se sikerült eljutnom, nemhogy egy Top 10-es listát összerakni (hiába, így jár, aki egyszerre dolgozik, tanul és ír), de idén elhatároztam, hogy megerõltetem magam, és nem hagyom, hogy az év legjobb fellépései csak úgy elmenjenek mellettem. Ebben partner volt a fesztiválszezon is, hiszen teljesült egy életcélom, vagyis látni a Massive Attack eredeti felállását, más kérdés, hogy ez két részletben sikerült, a Volton Robert del Najáék felemás zárású, de ettõl még örökre emlékezetes koncertet adtak (ráadásul ott volt a jó öreg Horace Andy és Martina Topley-Bird is), két hétre rá pedig Tricky mellé másztam fel félig bebaszva ugrálni az Ace of Spadesre a Soundon. Az év dubstep buliját (Mary Anne Hobbs), az UH Fest legjobb pillanatait (Pole és Barbara Preisinger), egy ritka és különleges élményt (Ulver) és a hazai hiphop erõdemonstrációját (Akkezdet) egyaránt strigulázhatom – boldog vagyok.

Nagy Niki (silvermoon) szerint a koncert 2010-ben:

  1. Ulver (A38, 2010.02.20)
  2. Shrinebuilder (Dürer kert, 2010.11.17.)
  3. Agua de Annique (A38, 2010.11.29)
  4. Steve von Till/Harvestman (A38, 2010.07.22)
  5. Andreas Scholl (Művészetek Palotája, 2010.05.11)
  6. Muse (Sziget Fesztivál, 2010.08.15)
  7. Nevermore (MetalFest, 2010.05.21)
  8. Enter Shikari (Sziget Fesztivál, 2010.08.13.)

Viszonylag kevés koncertre jutottam el az idén (ezért nettósítottam a Top 10-et), de akik az első ötbe kerültek nálam, azoktól varázslatos, maradandó és egészen különleges élményeket kaptam. Egyrészt eljött a szinte egyáltalán nem koncertező Ulver, akik Csihar Attila transzba ejtő fekete miséje után felemeltek, beragyogtak és elmerítettek a zene szelíden ölelő vízében. Meglátogatott szívem királynője, Anneke van Giersbergen újraformált bandájával (és még interjút is készítettünk vele), sőt a legkedvesebb Neurosis két gitárja/hangja, Steve von Till és Scott Kelly is tiszteletét tette nálunk, külön-külön projekttel ugyan, de így is lehengerlően. Ennél jobb már tényleg csak az lehetne, ha ők ketten együtt játszottak volna. Talán ezt is megtapasztalhatom egyszer, mert úgy tűnik, az álmok néha valóra válnak.