— Zene

— 2011. February 14. 17:06

— Írta: Velkei Zoltán

Lucy And Xhin – Lucy And Xhin EP

Az olasz és szingapúri techno attitűd találkozik Lucy és Xhin első közös bakelitjén, a végeredmény pedig üdvözítő lehet azoknak is, akik csak Berlint szeretik.

Lucytól hangos napjainkban a techno világa: az olasz származású, de jelenleg Berlinben élő szerzőt január végén a stílus több kortárs földalatti híressége remixelte úgy, hogy sokak szája tátva maradt, március elején pedig érkezik a bemutatkozó nagylemeze, amire az előrejelzések szerint érdemes lesz várni. A két esemény közt ráadásul emberünk időt talált arra, hogy összeálljon a szingapúri Xhinnel (jobbra) is egy bakelit erejéig, a saját magukról elnevezett kiadványon pedig valami olyan hallható, amire az étvágyunk a berghaini mozgalom színre lépése óta fokozatosan csak nő.

A fekete korong mindkét felvétele igazi kemény techno olyan korszakos nagyságok nyomdokain haladva, mint Shed vagy Marcell Dettmann. Az A-oldalon lévő LX2 az, ami mindennemű figyelmeztetés nélkül, ajtóstul ront a házba. Erős, testes basszusra építkezik, aminek a tetején egy dubos visszhang szikrázik a feszültségtől. Két perc után megérkeznek a cinek, miközben a háttérben hangóceánok hulláma morajlik hol erősebben, hol gyengébben. A szerzőpáros a klasszikus szerkezetet kedveli: féltávnál jön a kiállás, hogy ezt követően mindennél hatásosabban robbanjon be az a hangegyüttes, ami az első pár percben rétegről rétegre egymásra épült.

A másik oldalon található LX3 kevésbé agresszíven indul. Az ütem nem annyira robosztus, és a háttérzajok lassan hömpölygő, monumentális jellege sem gerjeszti annyira a feszültséget, mint az előző esetben. Nem ezzel akar hatásos lenni a felvétel: egy indusztriálszerű hangmintát követően egyre vadabb és hipnotikusabb témák kezdenek el cikázni a basszusok felett a magas-mély frekvenciák skáláját teljes mértékben kihasználva. A kiállás ennek megfelelően visszafogott, inkább a levezetésben nyújt már segítséget. Na meg tudatosíthatja bennünk, hogy erre a duóra a jövőben figyelni kell.


Lucy and Xhin – LX2

Tracklist:

  • A LX2
  • B LX3

Borító: