— Zene

— 2007. December 1. 13:57

— Írta: Kalugyer Roland

Fehérzajt a szívbe

Mióta csak Anthony González alakja feltűnt a M83 hangjainak egyre vékonyabb függönye mögül, azóta tudjuk, hogy kire lehet csak igazán számítani, ha epikus és elgondolkodtató, de egyben erőteljes elektronikus zenére vágyunk. Már a Dead Cities, Red Seas and Lost Ghosts is erős és figyelemreméltó munka volt, de amit Tony egyéniben elkövetett Before The Dawn Heals Us címen, az olyasvalami, ami tényleg csak párszor történik meg egy évtizedben, hogy aztán újabb évtizedekig legyen hivatkozási alap és emlegetés tárgya. Csak hát ugye, a magasra helyezett léc, az bizony mindenkinek ugyanolyan magas. Talán ezért van az, hogy Digital Shades című munkájának első részével meg se próbálta átugrani azt, mint inkább megkerülni. De aztán a végeredmény mégis megint egy film nélküli filmzenealbum lett. Csak más szinten.

A Before The Dawn Heals Us kirobbanó sikere utáni amerikai turné végeztével González nem sietett egyből a stúdióba, addig ütni a vasat, míg meleg. Megfontolt és okos ember ilyenkor még véletlenül sem ugrik bele egy gyors következő albumba, inkább feltérképezi azt, merre tarthat, mik a lehetőségei. Anthony pedig úgy döntött, hogy visszatér a tiszta, mindentől mentes ambienthez, amiből van bőséggel a Before-on is (Fields, Shorelines and Hunters, Safe, Let Men Burn Stars), szóval bízvást remélhettük, hogy – mivel ezek is kiváló részei az anyagnak – ez egyfajta Selected Ambient Works lesz az M83-srác számára.

M83 - Anthony González

Nos, az ambient works-ben nem is tévedtünk, csak éppen kevéssé selected. A korai M83-felvételek irányába tapogatózó, sorozatnak tervezett Digital Shades első része a lehető legtávolabb áll minden izgalomtól. Nyilván nem azt várja senki egy ambient-albumtól, hogy felpörgesse és tűzbe hozza, itt viszont az a baj, hogy semmire sem kapja fel az ember a fejét. 35 perc, és semmi olyasmi, amit nem hallhattunk volna eddig bárhol. Mint valamiféle reprezentáció egy előadás mellé: “Gyerekek, ez az ambient”. Vagy valami aláfestő zene egy M83-at bemutató előadáshoz. Ha bárki kételkedne, bátran hasonlítsa össze a már emlegetett Aphex Twin-féle Selected Ambient Works-szel. Az egy valóban okos, tértágító jellegű munka. A Digital Shades Vol. 1 nem több, mint egy lecsupaszított prototípus.


Az M83 videóversenyére érkezett egyik pályázat (Sister Part 2)

Ha születési sorrendben tárja elénk Anthony korai M83-dalainak előzményeit, akkor a következő vagy a harmadik rész már biztosra vehető, hogy elismerésre méltó anyag lesz. Előtte azonban sokkal kellemesebb élmény vár ránk – a januárra tervezett új M83 nagylemez.

Linkek: