— Zene

— 2013. May 16. 08:12

— Írta: Kollár Dániel

Marco Polo – Newport Authority 2

A kanadai származású, de jóideje New Yorkban mintákat vagdosó hip-hop producer Marco Polo összegereblyézte az elmúlt évekbeli bent ragadt zenéit és kiadta őket a New Port Authority című sikeralbuma folytatásaként, ebből lett a Newport Authority 2.

Ha egy negyvenhét perces hip-hop anyag több mint húsz mc-t vonultat fel, nehéz nem mixtape-nek hívni. Marco Polo, a boom bap hip-hop köztiszteletben álló producere és egyik fő életben tartója viszont ragaszkodik ahhoz, hogy a Newport Authority 2-t albumként kezeljük, és ezt rögtön az elején nyomatékosítja is. Az intro bemelegítése után a világ talán leghangosabb rappere, az M.O.P.-s Lil Fame érkezik a Fame For Presidentben, akit további nehézsúlyú underground mc-k követnek, így Torae, Ruste Juxx vagy Jaysaun. Az instrumentálok komorak és indulatosak, csakúgy, mint a szövegek fölöttük.

Némi felüdülést hoz a sodorba Rakim, az album legnagyobb neve, aki szokásosan intelligens szövegeivel és jó flow-jával hoz össze egy kiváló tracket a What’s Wronggal, mely női vokálmintával teremt az addigiaknál érzelmesebb közeget. A Newport Authority 2-n a felétől kezdve általánosságban is alább hagy a keménykedés, és hol laza soul hangulatok (Nite & Day), vagy emocionális témák (Long & Winding Road) veszik át a szerepet. Az albumot két remix zárja, az egyikük éppen a korábban hallott Rakim számot jazzesíti.

A Newport Authority 2 erős anyag, rajta mindennel, amit eddig is szerettünk a producer munkáiban: kemény beatek, fülbemászó minták, energikus mc-k, illetve jó adag nosztalgia a keleti-parti hip-hop kilencvenes évekbeli aranykorába. Marco Poloban nem szoktunk csalódni. Most sem tettük.