— Zene

— 2011. March 7. 07:28

— Írta: Velkei Zoltán

Monoaxial / Sowing Paranoia – Ummo (12″)

Quantec új projektje és egy ismeretlen madridi páros zenéi hallhatóak a dub techno tejködében székelő Area 51 kiadó új bakelitjén, amit ismeretlensége és nehézkes beszerezhetősége csak még izgalmasabbá tesz.

A spanyol Area 51 kiadó meglehetősen partizán módon adagolja a megjelenéseit létezése eddigi másfél évében, gyakorlatilag egy csupasz Facebook profilon kívül mást nem lehet találni róla. A harmadik bakelitjüket viszont ennek ellenére sem lehetett megkerülni, ugyanis egyrészt a Monoaxial művésznév azt a Sven Schienhammert takarja, aki Quantec-ként a dub techno mozgalom egyik legelismertebb német alkotója, másrészt pedig a borítón lévő asztronauta fotója annyira klassz, hogy egy magamfajta sci-fi rajongó egyszerűen nem engedheti meg, hogy ne nyomozzon le egy ilyen kiadványt.

A főoldalon található két Monoaxial-zene igazi gondolkodós dub techno. Az Axialban a dub textúrák borzasztóan széles horizontot visszhangzanak be, miközben egy olyan lassabb, már-már house-szerű ütem szól, amilyennel Schienhammer a legutolsó Quantec-albumán (Cauldron Subsidence) kísérletezett főleg. Az Axial Thinking ezzel szemben karcosabb, a dubok torzabban szólnak, ám nem olyan hangosak, mint a párjánál, ezért a visszhangzás helyett inkább a zajszerű, zizegő tulajdonságuk érvényesül. A bakelit másik oldalán a madridi Sowing Paranoia nevű duó található két felvétellel. Az Afocal meglepően gyors az előzmények után, a sávok ismétlődő visszhangja mintaszerűen veszi körbe a hét perc többi történését, habár ezzel különösen sokat nem tesz hozzá ahhoz a borongós szürkeséghez, ami tartalom hiányában esetünkben inkább negatívan csapódik le. Az Ummbra hasonló koncepciót követ, azonban szerteágazóbb, kevésbé kiszámítható dubos hangokat alkalmaz, így valamelyest megmenti a b-oldalt, de az a Monoaxial-zenék mellett így is egyértelműen háttérbe szorul.

Tracklist:

  • A1 Monoaxial – Axial
  • A2 Monoaxial – Thinking
  • B1 Sowing Paranoia – Afocal
  • B2 Sowing Paranoia – Ummbra

Borító: