— Zene

— 2011. February 6. 08:25

— Írta: Kalugyer Roland

Morgan Zarate – Hookid EP

A Hyperdub egyik lehetséges idei favoritja más arcát mutatja Kode9 DJ Kicks-én feltűnő izgalmas trackje után, azonban ezúttal sem vall kudarcot. A Hookid tökéletes ízelítő egy remélhetőleg hasonlóan jó nagylemezhez.

Az elmúlt két-három hétben szinte folyamatosan Morgan Zarate nevétől füstölt a Hyperdub minden kommunikációs csatornája, ami talán furcsa lehet abból a szempontból, hogy egy nyolc percet se elérő ep-vel csengetett be a Spacekből is potenciálisan ismerős fickó, viszont abszolút megalapozottá válik, amint meghallgatjuk a Hookid névre keresztelt anyagot.

Zarate a tavalyi, Sarah Ann Webbel felvett M. A. B című dallal jó eséllyel ígért valami hasonlóan izgalmas, egy lehetséges trip-hop ideált újrafogalmazó lemezt, mint a King Midas Soundé volt 2009-ben. Azonban a szólókarrierjét csupán tavaly beindító fickó valódi arcát még részleteiben ismerjük, ez a zsáner ugyanis egyáltalán nem tűnik fel a Hookid ep-n, sokkal inkább kalandozik az elmúlt években debütált Hyperdub-előadók által megteremtett univerzumban. Innen lenne szép levenni, hogy akkor vajon merre fog húzni az a bizonyos idei nagylemez, de a lényeg úgyis az, hogy a Hookid rövidsége ellenére izgalmas, sőt, slágergyanús hallgatnivaló. Talán csak a címadó nem ragad meg elsőre az ember fülében fojtottságával, Ikonika lemezét idéző lépegetős dallamaival, de így is jó anyag. Szinte be sem fejeződik, már érkezik a főtémájában a Cosmogramma hangulatait sem hidegen hagyó Buy Bye, ami viszont egyértelmű sláger – táncolhatóságban ugyan ne is reménykedjünk, de azért így is az.

A legmegragadósabb dallam azonban így is a mindössze egyetlen percben összefoglalt SP, ami egy ritka finom vonalvezetésű, dubsteptől érintetlen elektronika-gyönyör. Ezt sajnálom a legjobban, hogy nem lett jobban kifejtve, azonban így csak még egyértelműbb jelzést kaptunk arról, hogy ez csak valami aperitif, étvágygerjesztő volt valami nagyobb dobáshoz. Reméljük a legjobbakat, csak meg ne szívjuk a felfokozott várakozással, ahogyan Eskmonál voltunk. A Hookid ettől függetlenül erős négyes munka.


Morgan Zarate – Buy Bye

Tracklist:

  1. Hookid
  2. Buy Bye
  3. SP

Borító: