— Zene

— 2007. September 5. 10:41

— Írta: Kalugyer Roland

Nagy fegyverek, kis emberek – DJ Kentaro: Enter

A Távol-Kelet bőséges lemezterméséből három anyagot kiragadó tematikánk végéhez érkezve egy új fiút tesztelünk. A fiatal hip-hop dj, Kentaro jó belépővel érkezett hozzánk, megvillantva a legrangosabb dj-összecsapáson, a DMC World DJ-n nyert aranyérmét. Mi azonban stressz-teszt alá vetettük, mennyi is csapódik le ebből első komoly munkáján.

Eddig: DJ Kentaro mesterségének címere hip-hop és turntablism dj, egyenesen Japánból. A világ legrangosabb lemezjátszópárbaján, a DMC World DJ versenyén elért eredményei (2001: harmadik helyezés, 2002: aranyérem) elhozták az akkor mindössze 20 éves srácnak a nagy lehetőséget egy szerződés formájában a Ninja Tune labelhez, amit remélhetőleg nem kell külön ismertetni. Az idei évvel pedig eljött az Enter című debütalbum, amelyen rajta van egy egész sereg vendégművész keze nyoma (The Pharcyde, Spank Rock), bizonyítván a tételt: egységben az erő.

Ezúttal: A Ninja Tune kiadó (wiki) sokéves működése során elérte, hogy kanonizáló és minőségbiztosító címke legyen nevük, ha rákerül egy általuk kiadott albumra, és a fiatal japán lemezzsonglőr, DJ Kentaro első nagylemeze is így került kezeim közé. A második ikszet épp csak betöltött srác 2002-ben már díjat nyert a DMC World DJ versenyen, első ázsiaiként, tehát tehetségből nincs hiány – de elég ez egy 16 számos, közel 50 perces diszk egyenletes és hosszantartó izgalommal való feltöltésére? Nos, nem csak stílusában, de az utóbbi kritérium szerint is igen hasonlóra sikerült a szintén nemrég megjelent DJ Vadim lemezhez: sajnos bármennyire is jók az alapok, bármennyire is megütik az egyenként vett számok az élvezhetőség mércéjét, albumként az egész súlytalan, mint egy film, amin a vágó még simán dolgozhatott volna pár napot. Pedig itt is besegít egy egész gárda Kentaronak, ráadásul olyan nevek, mint Spank Rock vagy a The Pharcyde, akik azért nem lehetnek teljesen ismeretlenek a jóféle hip-hop/rap kedvelői számára. Viszont még ők sem tudták annyira eklektikussá és sokoldalú tenni a cuccot, hogy szimpatikus debütalbumnál többet lássak benne. Persze annak bőven elég.

Ezután: Többtucatnyi élő buli, tapasztalatszerzés a producerkedésben, majd pár éven belül a következő album. Karrierkezdet, minél több saját szájíz szerint. (Vagy önnön tehetségünk tudatában levés csapdája, az albumok sorain keresztül való önszórakoztató maszturbálás. Láttunk már példát erre is, arra is.)

Szerkesztve: 07/09/07 10:35.

Linkek: