— Zene

— 2008. July 12. 11:15

— Írta: Nagy Nikoletta Anna

Nagy, hűvös távolság – beszélgetés Fredrik Norrmannal

Fredrik Norrman, a Katatonia gitárosa Devon Graves/Buddy Lackey után a második abban a sorban, amelyben a számomra legkedvesebb zenészeket igyekszem bemutatni egy-egy beszélgetés erejéig. Az interjú aktualitását adja, hogy a svéd zenekar épp útba ejti hazánkat a nagy fesztiváldömping kellős közepén, s közben gőzerővel készül az új album is. Az idősebb Norrman fiú az egyik legszimpatikusabb zenész, akivel valaha találkoztam, emberileg és művészileg egyaránt. Ő az egyetlen, akinek aláírását ereklyeként őrzöm. Pontosan úgy beszél önmagáról, terveiről és életéről, ahogyan vártam. Szikár, férfias, egyenes és szófukar, ugyanakkor valami meghatározhatatlan szomorúság, depresszió is színezi a képet. Pont úgy, mint amikor játszik. Elég egyértelműen kiderül a beszélgetésből, hogy élete két lánya és gitárja körül forog. Más nem nagyon számít.

Kultblog.hu: Hol nőttél fel, milyen volt a gyermekkorod?

Fredrik Norrman: Avestában nőttem fel, itt születtem. Ez egy kisváros, körülbelül 25.000 lakossal. A gyermekkorom teljesen normális, átlagos volt.

Kultblog.hu: Melyik korcert volt az első életedben? Milyen hatással volt rád?

Fredrik Norrman: Valószínűleg a Dismember egyik fellépése volt az első koncertélmény, még mielőtt megjelentették volna az első albumukat. Olyan 89-90 körül, talán ’90 elején. Fantasztikus idők voltak, annyi jó banda alakult akkor, állandóan buliztunk.

Kultblog.hu: Mi volt az első hangszered? Tanultál valaha gitározni vagy csak magadban gyakoroltál?

Fredrik Norrman: Első és egyetlen hangszerem a gitár. Soha nem tanultam tanártól, csak magamtól, és még mindig vacakul játszom. (mosoly)

Kultblog.hu: Van civil szakmád? Kell dolgoznod a Katatonia mellett?

Fredrik Norrman: Igen, kell még pénzt keresnem a zenélés mellett, nem élek meg belőle. Egy acélműben dolgozom.

Kultblog.hu: Mi inspirál a leginkább? Milyen körülmények között szeretsz alkotni?

Fredrik Norrman: Leginkább a jó zene inspirál. Éjszaka és egyedül dolgozom a dalokon, nekem ez a munkamódszerem.

Kultblog.hu: A jelenlegi zenekari társakon kívül kikkel, milyen zenészekkel, bandákkal zenélnél a legszívesebben?

Fredrik Norrman: Legszívesebben Mark Kozelekkel játszanék együtt (amerikai énekes/dalszövegíró, a Red House Painters és a Sun Kil Moon frontembere), vagy esetleg a Kent-el (svéd rockzenekar).

Kultblog.hu: Van kedvenc könyved vagy filmed? Mit szoktál általában csinálni a szabadidődben?

Fredrik Norrman: Bárcsak lenne több szabadidőm és olvashatnék! Nem, igazából erre nincs időm, de nem is nagyon találkoztam az mostanában jó könyvekkel. Ha nem dolgozom, túlságosan lefoglalnak a gyerekeim, ha pedig alszanak, gyakorolni próbálok. Gitározásból soha nem elég.

Katatonia – Deliberation

Kultblog.hu: Gondolkodtál már szólóprojektről? Vannak olyan ötleteid, amiket nem használhatsz fel a Katatoniában, de nagyon szeretnéd valahol kifejezni őket?

Fredrik Norrman: Igen, éppen (a hosszú időre hibernált) October Tide dalokon dolgozom, jelenleg Jonas (Jonas Renske Katatonia énekes, az October Tide másik tagja) nincs velem ebben a munkában. Egy másik barátomat kértem meg, hogy segítsen ki a dalírásban. A közeljövőben megpróbáljuk stúdióban rögzíteni a dalokat. Ha egy kiadó meg akarja jelenteni jó, ha nem, az sem érdekel.

Kultblog.hu: Mit élvezel jobban: stúdióban dolgozni vagy turnézni?

Fredrik Norrman: Egyértelműen turnézni.

Kultblog.hu: Hiszel az egy életen át tartó barátságban? Sok barátod van vagy csak néhány igazán közeli?

Fredrik Norrman: Igen, hiszek ebben. Amúgy egy rakás barátom van, de csak kevés olyan közeli, akikről elhiszem, hogy egy életen át mellettem marad.

Kultblog.hu: Hogy érzed magad Svédországban? Elképzelted már, hogy máshol élsz a világban? Szeretnél máshol lakni?

Fredrik Norrman: Szeretem Svédországot, jó itt. Nem tudnám elképzelni magamat egy meleg országban, azok egyszerűen túl melegek nekem. Annak ellenére, hogy kicsit rövidnek érzem a svéd nyarakat, mégis alig vagyok képes túlélni őket. Bár az is igaz, hogy a telek pedig rettenetesen hosszúak.

Kultblog.hu: Mit szeretsz és mit utálsz legjobban Svédországban?

Fredrik Norrman: Szeretem azt, hogy négy évszak váltakozik. A legjobban a teleket utálom. Tulajdonképpen szeretem ezt az évszakot is, de Svédországban a telek egyszerűen elviselhetetlenül hosszúak.

Kultblog.hu: Hogyan vészeled át a hosszú, téli éjszakákat?

Fredrik Norrman: Egyedül, a gitárommal.

Kultblog.hu: A városokat, a vidéket vagy a természetbe való teljes elvonulást preferálod? Milyen vidéken laksz?

Fredrik Norrman: Egyaránt szeretem a városok rohanó, vad világát és a vidéki, nyugodt életet. Én vidéken élek, Avesta mellett van egy házam.

Kultblog.hu: Érdekel az online kommunikáció és online közösségek?

Fredrik Norrman: Nem, egyáltalán nem.

Kultblog.hu: El szoktad olvasni a zenédről szóló kritikákat? Érdekel?

Fredrik Norrman: Ha látok egy olyan magazint, amiben írnak rólunk, elolvasom, de igazából nem foglalkozom a kritikákkal.

Kultblog.hu: Hallottam, hogy mostanában új albumon dolgoztok a Katatoniával. Mit tudsz erről mondani? Milyen változtatások várhatóak az utolsó albumhoz képest?

Fredrik Norrman: Egészen biztosan lesznek változások, biztosan próbálkozunk majd új dolgokkal, de semmi konkrétat nem tudok mondani, mert igazából egyetlen dalt sem fejeztünk még be. Jelenleg ötleteket rögzítünk, próbáljuk összegyűjteni őket. Remélhetőleg, hamarosan összeáll a kép ezekből a részletekből.

Kultblog.hu: Mikor indultok majd turnézni az új albummal?

Fredrik Norrman: Mivel terveink szerint az új lemez 2009. tavaszán vagy legkésőbb ősszel, jelenik meg, utána azonnal.

Linkek: