— Zene

— 2009. March 20. 12:32

— Írta: Varga Csaba

Novarock 2009: Faith No More, Nine Inch Nails, Monster Magnet, Machine Head

Megint két bejelentéses hírről lemaradva keveredtem a Novarock honlapjára, és elégedett bólintással konstatáltam, hogy bár már egészen lemondtam az idei nickelsdorfi fesztről, mégis csak muszáj lesz ott lenni.

Március 7-én hozták nyilvánosságra, hogy az eddigi közepesen ingerküszöböt döngető felhozatalhoz olyan kultikus nagyágyúk csatlakoztak, mint a Faith No More és a Nine Inch Nails. A Faith No More tagjai az 1998-as szétszéledés óta csak különböző side projectekben hallattak magukról, és Patton még tavaly is azt nyilatkozta több ízben, hogy nem látja értelmét, hogy újra összeálljanak, maximum valami más formátumban dolgozhatnánk közösen. És mégis! Idén februárban jött a hír, hogy ismét együtt lesz az utolsó lemezkor aktuális társaság, és lenyomnak egy visszatérő európai turnét, amelynek dátumai között szerepel például egy Novarock fellépés is.


Faith No More – We Care A Lot (live)

Ami pedig az egyik oldalon az újjászületés, az a másikon az elköszönés: Trent Reznor szerint most ki kell vonni a forgalomból a NIN-t, mert kihozták belőle, amit lehetett, így most adják az utolsó világ körüli turnét egy jó időre. Két dologra hívnám fel ezzel kapcsolatban a figyelmet: 1) ez a június 19-ei dátum előtt egy hét pihin lesz a banda, úgyhogy újult erővel érkeznek Pannonia mezejére; 2) Reznor blogbejegyzései szerint az előző turné utolsó szögig megírt forgatókönyvével ellentétben ez egy nagyon spontán, őrült koncertsorozat lesz, úgyhogy baromira nem lennék meglepve, ha mindenféle neves zenészembereket rángatnának maguk mellé a színpadra, akit ott épp érnek (lásd lent egy korábbi perthi koncertfelvételt, ahol a teljes Dillinger jelent meg egy eszement zúzásra).

Aztán kinek mi, szájíz szerint lehet örülni még a Sonic Syndicate, a Madsen vagy épp a Dimmu Borgir bejelentésének is.


Nine Inch Nails – Wish (live with Dillinger Escape Plan)

Az előző hosszú bekezdések, azt hiszem, jól mutatják, hogy én már ennyi után is feladtam a jegyrendelésem, erre március 13-án rákontráznak: megerősítette megjelenését a Machine Head és a Monster Magnet is. Az előbbi kicsit az idei Slipknot vagy a tavalyi Jonathan Davis fellépéshez hasonló nu metal nosztalgiától izgalmas; a Monster Magnet pedig alap rockerfejek, amit nemrég Budapesten is megtapasztalhattak a szerencsések, nekem speciel kimaradt, de itt pótolhatok.

Megint csak ízlés szerinti hozzáadott érték lehet, hogy lesz még Staind, Less Than Jake is.

Persze ez mind-mind a már bejelentett line-up tetejébe, úgyhogy hozzá lehet gondolni a korábbi listát is: Metallica, Toten Hosen, Placebo, Slipknot, Limp Bizkit, Guano Apes, Disturbed, Killswitch Engage, Chris Cornell, Gogol Bordello, Static-X, Lacuna Coil, és még sokan mások. Most ezek után ugyan tegye fel a kezét, aki nem érzékenyült el. (Vigyázz, a mesterlövészünk máris célra tart.)