— Zene

— 2013. June 12. 09:05

— Írta: Képli Balázs

Örökifjú, torz gitárok – a My Bloody Valentine Budapesten

Pár hónappal a meglepően jól sikerült visszatérés után június 9-én Budapesten is koncertet adott a My Bloody Valentine.

A helyszínválasztás és maga a helyszín sem mellőzött némi szürrealitást: Budafok egy viszonylag régi, bár mostanság új néven futó rock klubjának, a Club 202-nek romantikus-vadnyugati enteriőrje adta az est díszletét. A színpadi látvány hasonlóan ígéretes volt: elképesztő méretű gépparkkal érkezett az ír társaság, rengeteg hangszerrel és erősítővel pakolták tele a színpadot. A hazai előzenekar, a Kollaps fellépését követő közel egyórás készülődés és a még mindig bájos Bilinda Butcher szégyenlős hellója után a My Bloody Valentine belevágott bő másfélórás koncertjébe.

Az szinte az első ütemet követően világos volt, hogy Kevin Shields zenekara is az a fajta együttes, amelynek a lemezei szinte csak halvány lenyomatát tudják nyújtani annak, amire a zenészek a színpadon ténylegesen képesek. A számtalan, néha egészen furcsa hangolású gitárral és rengeteg torzítóval összerakott hangzás élőben olyasféle intenzív élmény volt, amivel viszonylag ritkán találkozik a rendszeresebb koncertlátogató – nekem például Ben Frost trafós fellépése óta nem is nagyon sikerült.

Kevin Shields hírhedt precizitása és kínos aprólékossága élőben is végig érezhető volt: az amúgy pontosan és fegyelmezetten játszó társaság több számot is újrakezdett leginkább amiatt, hogy Shields még finomhangoljon egy keveset a már amúgy is össze-vissza torzított gitárján.

A hangszerek megszólalásával nem volt semmi baj, a koncert zajosabb pillanatai tényleg kiemelkedőek voltak, viszont a vokál hangosítása kissé gyengére sikerült. Egy nagyon extrém alkalommal például csak onnan lehetett tudni, hogy Kevin Shields énekel, hogy előtte közelebb állt a mikrofonhoz. A vokálszekció másik szépséghibája Butcher – a lemezekhez mérten – néhol kissé pontatlan szólama volt, de a végig masszív összhangzást ez csak kismértékben befolyásolta.

Ettől a pár apróságtól eltekintve kivételesen jó koncertet adott a My Bloody Valentine, húsz év után is újra bizonyítva azt, hogy az ő hangzásuk és zenéjük mindig friss és újszerű fog maradni.

A fotók nem Budapesten, hanem a zenekar római koncertjén készültek.