— Zene

— 2011. August 9. 10:35

— Írta: Andok Tamás

Paavoharju – Ikkunat Näkevät

Két zseniális album után 3 évvel júliusban végre új anyaggal jelentkezett a finn kísérleti folk zenét játszó Paavoharju, mely bár csak egy válogatás EP, remek ízelítőül szolgál mindazoknak, akik eddig esetleg nem ismernék még őket. Mindenki más, aki esetleg többre vágyott, sajnos várhat tovább.

A finnországi Fonal Records az elmúlt évek alatt egy egészen remek zenei közösséget hozott létre, és olyan remek előadókat sikerült összefogni, mint a kiadóvezető és alapító Sami Sänpäkillä, Islaja, az Eleanoora Rosenholm együttes vagy éppen a Paavoharju. Utóbbit egy testvérpár, Lauri és Olli Ainala alapította, akik aszkéta életet élnek a finnországi Savonlinnaban. Ráadásul nem is a városban, hanem a róla elnevezett, de azon kívül eső vadregényes területen, egy vegyes közösségben, amely a romos épületmaradványokat, konténereket, barlangokat elfoglalva, város a városban jelleggel sajátos életteret alakított ki magának. Önsanyargatásról vagy erőltetett nélkülözés azonban szó sincs, sokkal inkább egyfajta tudatosan leegyszerűsített, társadalmi béklyók nélküli, látszólag jóval szabadabb életről. Erről Lauri 2009-ben filmet is készített Unien Savonlinna címmel, mely a zenekar és a közösség mindennapjait dokumentáló anyagok érdekes válogatása.

A Paavoharju zenéje viszont cseppet sem olyan letisztult, főleg nem visszafogott, mint amire az említett életmódból esetleg következtetnénk. A legtalálóbb szó rá sokkal inkább a kiszámíthatatlanság. Lemezeik és dalaik sok esetben teljesen megbontják a megszokott és elvárt felépítést vagy formát, és őrült zűrzavar uralkodik bennük. Olyan kaotikus érzéseket keltenek, mintha több rádióadást hallanánk egyidejűleg. Maga a kiadó határozta meg nagyon találóan: valahol félúton a bollywoodi zenék hangulata, a templomi himnuszok, gyönyörű pop dallamok és ezoterikus ambient zörejek között. Ennek eredménye, hogy néha a kellemes trip-hop flow lassan átfordul búskomor orgonaszólamba, hogy aztán egy letargikus, erőteljes, szinte már operába illő ősanyai hang óriási takaróként mindenre rátelepedjen. Zenéjükkel sikerült egy tökéletesen egyedi világot teremteni, annak minden félelmetes és felemelő titokzatosságával.

Az új lemez címe Ikkunat Näkevät, melyen a régebbi kiadatlan dalok, elveszett, elfeledett demók lettek összeválogatva, azokból is sajnos nem túl sok, mindössze 7 dal. Ahogy már írtam, az Ikkunat Näkevät kiváló lehet arra, hogy egy jóval kisebb, szolidabb, de azért kellően mély és tömör dózist kapjunk abból a komplex, szövevényes világból, amit egy Paavoharju lemez jelent. A legkülönfélébb stílusú és hangulatú dalfoszlányok gabalyodnak össze, néha az egyik egy rövidebb időre kitisztul, felerősödik, máskor az egész teljesen összefolyik és a statikus, durva zajok mindent elnyomnak.

Remélhetőleg ez a kiadvány azért nem ad majd okot újabb, hosszú évekig tartó hallgatásra, és inkább csak időnyerés egy újabb, nagyobb hangvételű anyag előtt.


Paavoharju – Ikkunat Näkevät

Linkek:

Tracklist:

  1. Tulilehtisade
  2. Kevätrumpu
  3. Tuonen marja
  4. Aamuauringon tuntuinen
  5. Ikkunat näkevät
  6. Mistä hän oli tullut
  7. Aurinkotuuleen

Borító: