— Zene

— 2009. February 13. 07:44

— Írta: Várnagy Szabolcs

PEN 2009: EZ3kiel, Inspector Cluzo, Transglobal Underground, Firewater

A 2009-es Pécsi Egyetemi Napok programja is kiderülni látszik, legnagyobb örömünkre. Új helyszínen, a pécsi bőrgyárban kerül majd megrendezésre április 22-25. között, immáron három színpaddal, melyek előtt összesen 4000 néző fog elférni. A külföldi vonalról a legboldogabb az EZ3kiel újbóli fellépése miatt vagyok. A 2006-os PEN-en már láthattuk őket, de azóta két új albummal is jelentkeztek a srácok, úgyhogy nem kell attól tartanunk, hogy a kedvenc francia elektro-instrumentális bandám nem fog újat mutatni.

 

Azért kiemelkedő fesztivál a PEN, mert számos olyan bandát hoznak el, amelyeket nem lehet nap mint nap látni. A francia vonalon maradva eljön hozzánk az Inspector Cluzo, egy gitárosból és dobosból álló duó, akik már a Fishbone és a Suicidal Tendencies előzenekara is voltak, úgyhogy izgalmas produkcióra számíthatunk. Emellett idén sem maradunk utcazenekar nélkül, hála a Wombolombakéhé Orchestrának , a balkáni vonalról pedig a Disciplin A Kithcmet és a Vuneny-t köszönthetjük. Fellép még a londoni Transglobal Underground elektronikus tánczenekar, az osztrák Bauchklang beatbox csapat, a Firewater, a Gogol Bordelloval együtt emlegetett “cigánypunk” banda pedig már csak hab a tortán.

További újítás a Folk and Roll színpad, ahol olyan bandákat láthatunk majd, mint a Vágtázó Halottkémek vagy a Vágtázó Csodaszarvas. No és persze a fesztiválokra kötelező jelleggel meghívandó magyar bandák sem hiányozhatnak, mint a Quimby, a 30Y vagy a Subscribe. De ennyi újdonság mellett talán jó lesz majd pár megszokott együttest is látni.