— Zene

— 2012. July 29. 09:05

— Írta: Nagy Nikoletta Anna

Songs of Townes Van Zandt

Úgy tűnik, a Neurosis lelkes rajongóinak még legalább novemberig várniuk kell az új albumra, de addig is itt van a két gitáros-énekes Winóval kiegészített triójának feldolgozásokat tartalmazó lemeze, amely a country-folk legenda Townes Van Zandt világát járja be.

Az, hogy előbb-utóbb esélyes egy ilyen projekt, már hosszú ideje a levegőben volt. Scott Kelly példának okáért Európába is áthozott egygitáros turnéján már játszotta nagy kedvence dalait, amit volt szerencsém élőben is megtapasztalni. Wino (Scott Weinrich; Saint Vitus, Spirit Caravan, Shrinebuilder) is elővette fellépésein a texasi country-folk előadó szerzeményeit, illetve a Neurosisból ismert Steve von Till egyik szólóalbumán is felbukkant már Van Zandt feldolgozás. Kelly elég elkötelezett volt az ügy érdekében, és összerántotta a két havert, hogy szenteljenek egy egész albumot Van Zandt munkásságának, aki dalszerzőként komoly sikereket ért el, akkor is, ha ennek gyümölcseit nem élvezhette, és főként népszerű előadók lemezein, mint feldolgozások jelentek meg művei.

Van Zandt gyakorlatilag egész életében küzdött a függőségekkel (a heroin és az alkohol az utolsó napjáig kísérték) és a mániás depresszióval. Érthető módon szerzeményei sem az élet napsütötte oldalára kalauzolnak. Kelly, aki szintén megjárta a maga igen súlyos személyes poklát nem véletlenül fordult ehhez a rokon lélekhez, amikor elkezdte játszani dalait szólófellépésein és inspirációt merített belőlük. Van Zandt, aki a lehető legegyszerűbb, puritán körülmények között élt még sikerei időszakában is, szerencsejátékkal, prostituáltakkal, szegénységgel, nélkülözéssel és szomorú sorsokkal szembesítette hallgatóságát dalaiban. Nyilván pontosan azzal, amit maga körül látott. A Songs of Townes Van Zandt album ebből a szomorú csokorból válogat kilencet, melyből testvériesen hármat-hármat jegyez a trió minden tagja.

Általánosságban talán meglepőnek tűnhet az eredeti szerző és előadók párosítása, a Van Zandt rajongóknak azonban nem kell nagy áldozatot hozni a befogadás érdekében, hiszen a hangszerelés minimál eszközöket vonultat fel, a dalok egyszerű, lecsupaszított formában szólalnak meg. Többnyire csak az énekhang és egy akusztikus gitár képezi a teljes eszköztárat, amit csak néhol egészít ki némi elektronika, torzított gitár vagy effekt. A Neurosis rajongói számára talán nehezebb az azonosulás az anyaggal, de ha megértjük (érezzük) a hallgatás során azokat a kapcsolódási pontokat, amelyek összekötik a hármast a szerzővel, sokkal nyilvánvalóbb lesz minden. Hasonló életszemlélet, hasonló gyökerek, a zene önterápiás használata, a misztikus-hipnotikus hangulat, a melankólia mind olyan jegyek, amik ezt a köteléket erősítik.


Songs of Townes Van Zandt előzetes

Rögtön elsőként Steve von Till vezeti elő a szépséges If I Needed You-t, amely egy lassú, szerelmes dal, s mint ilyen, kissé idegen von Till munkásságától, bár ha belegondolok abba, hogy saját neve alatt megjelentetett szólóalbumai egyikén is átragyogott egy reménykeltő, hangulatában nagyon hasonló Valley of the Moon című darab, már nem is csodálkozom annyira. Von Till tépelődik még a Black Crow Bluesban és a karakteréhez leginkább passzoló, jellegzetes elektronikával színezett The Snake Songban. Wino az album második felében kerül elő, lendületesebb, mozgalmasabb dalokkal, s tekintve, hogy neki értékelhető énekhangja is van, zeneileg talán ezek a legjobban sikerült, az eredeteikhez leginkább közelítő produkciók, melyek közül számomra a Nothing emelkedik ki a maga tragikus mélységével. Scott Kelly lett a keserű melankólia tolmácsolója itt is, gitárjából sírnak a dallamok, szerencsétlen nők sorsát énekli meg a St. John, The Gambler és az általam már élőben is “tesztelt” Tecumseh Valley című egészen zseniális Van Zandt szerzeményben. A felkavaró Lungsban pedig szétszakítja magát, nem mintha ez nála kivételes eset volna. Ha nem is tudnám, melyik feldolgozás kinek a nevéhez fűződik, akkor is felismerném a dalokat már a hangszerelésből, a jellegzetes stílusjegyek alapján, de mégis egységes egészet alkot a kilenc dal, szépen, organikusan illeszkedik össze, mint egy hosszú, szomorkás beszélgetés három barát között egy esős, fáradt őszi estén.

Nem akarok mélyre süllyedni a patetikus ömlengés mocsarában, úgyhogy nem ragozom tovább, hová és mennyire nyúlnak le magukban ezek a kivételes zenészek Townes Van Zandt apropóján, inkább egyszerűen csak ajánlom az albumot, ami nálam úgy is tízpontos, hogy utálom a country műfajt.

Tracklist:

  1. If I Needed You [Steve Von Till]
  2. St. John The Gambler [Scott Kelly]
  3. Black Crow Blues [Steve Von Till]
  4. Lungs [Scott Kelly]
  5. Rake [Wino]
  6. The Snake Song [Steve Von Till]
  7. Nothing [Wino]
  8. Tecumseh Valley [Scott Kelly]
  9. A Song For [Wino]

Borító: