— Zene

— 2011. February 7. 16:53

— Írta: Velkei Zoltán

Steffi – Yours & Mine

Elkészült a Berghain dívájának bemutatkozó albuma, és van annyira jó, amennyire korábbi kislemezei megelőlegezték. Ajánlott Steffit hallgatnia mindenkinek, aki szereti a klasszikus hangvételt: a Yours & Mine súrolja a tökéletességet.

Steffi képvisel mindent, ami nőies és szexi a Berghainban. A Yours & Mine című bemutatkozó albuma erre a legszilárdabb bizonyíték: gyors ütemek élvezetes gyűjteménye, ezek azonban nem annyira nyersek, mint a férfitársaié. Helyettük az alkotó nagyobb hangsúlyt helyez a melódiákra és a techno stílusra jellemző, folyamatos mozgás érzését keltő hangokra. A majdnem másodpercre pontosan egy óra futási idővel rendelkező lemez dinamizmusa egy pillanatra sem törik meg, még annak ellenére sem, hogy igazából különösebb koncepciója, fő témája nincsen. Hacsak nem vesszük a tényt annak, hogy Steffit jelenlegi alkotókorszakának a legjobb formájában tünteti fel, ami mellett a jövőbeli perspektívákról és a múltjáról, a gyökereiről is hiteles képet ábrázol.

A számok tisztelettudóan hajtanak fejet Chicago és New York régi house színterei előtt, hallhatjuk viszont azt is, hogy Steffire miként hatnak ezek a mozgalmak napjainkban. Az Arms leginkább egy digitálisan felújított Mr. Fingers-klasszikusra hasonlít, a Yours viszont már inkább a tényekre alapozva, hitelesen elevenít fel egy olyan hangzást, amit az 1980-as évek végén a Strictly Rhythm kiadó, majd pár évvel később a King Street Sounds kezdett el képviselni. Emellett vannak egyértelmű utalások Detroitra is: a Manic Moods az analóg szintetizátoraival nagyon erősen fókuszál azokra a futurisztikus hangrétegekre, amelyek többletet adtak az iparváros második művészgenerációjának, az ezt követő Mine pedig már a korai évek titkos raktárbulijainak a tetőpontjait eleveníti fel retrós árnyalatban.

Míg a Berghain kollektíva többi művésze jobbára előre szeret tekinteni, addig Steffi a house és a techno szülővárosainak mond köszönetet azért, hogy 2011-ben itt lehet és zenét szerezhet. A Yours & Mine-nak nincsenek epikus részei, nem akar túl nagy dolgokat mutatni – viszont nem is hibázik hatvan percében. Klasszikus hangulata van, kellemes nosztalgiával idézheti fel Carl Craig Sessionsét (különösen a Nightspacer szám, ami maga Craig felé is egy csábos kacsintás). Az teszi azonban nagyon értékessé az albumot, hogy a sok tengerentúli hivatkozás ellenére Steffi sem vész el rajta. Akárhányszor hallgatom a hajnali színekbe öltöztett, romantikus hangvételű You Own My Mindot, vagy a bulisabb Yourst, Steffire csak úgy tudok gondolni, mint egy klassz nőre, akinek kiváló ízlése van a house-ban és a technóban.


Steffi – Yours feat. Virginia

Tracklist:

  1. Lilo
  2. Piem
  3. Yours ft. Virginia
  4. Arms
  5. Manic Moods
  6. Mine
  7. Nightspacer
  8. You Own My Mind ft. Virginia
  9. Moving Lips

Borító: