— Zene

— 2009. March 22. 22:11

— Írta: Varga Csaba

Sziget 2009: Prodigy, Ting Tings, Calexico

Megérkezett a sokak által már biztosan várt első híradag a Sziget Fesztiválról, ami alapján ebben az évben is nekiláttak begyűjteni néhány népszerű húzónevet az egy hét együttlétre, és egy-két megvillantott név alapján akár azt is hihetnénk, aktualizálni szándékozik magát a fesztivál.

A bejelentettek között nem éppen a vadonatújság érzését keltik az olyan nevek, mint a Prodigy vagy a Placebo, de friss lemezmegjelenéseik okán mégis aktuálisnak számítanak, ráadásul mindkét együttesnek van olyan biztos rajongói bázisa, hogy ezekre a napokra ki is lehet pipálni a telt házat. Részemről mondjuk a Placebót jó eséllyel letudom Novarockon, a Prodigy pedig sokak fikáját nyerte el az Invaders Must Die-jal, de ne legyenek kétségeink, a Nagyszínpad előtti tér tuti, hogy tele lesz mindkét fellépő esetében.

Van viszont a bejelentések között egy teljesen aktuális és hip Ting Tings, ami amennyire kis idétlen, ugribugri popzene, mégis az egyik legígéretesebb formáció, amit várhatunk. Debütáló lemezükről a Kultblogon is értekeztünk, és nagyon kíváncsi leszek, hogyan fordítják ezt le élő fellépés formátumra. Nem ennyire új, de trendeknek megfelelő név a Calexico, ami a világzenei érdekeltség okán persze nem egy slágerlistás elem, mint az előbbi, viszont az biztos, hogy nagyon menő dolog ismerni őket, és legalább ennyire menő lenne élőben hallani, amit a Világzenei Nagyszínpadon produkálnak. Egyébként szintén olyan bandáról van szó, amit méltattunk már legutóbbi albumuk kapcsán.

A további bejelentettek között van még egy olyan szakasz, akik a “voltak már” kategória és az “azért okés” metszetébe kerülnek be, ilyenek a mindig jó, ugrálós Ska-P, és a dübörgős, táncolós Pendulum. Aztán van ott egy maradék névsor, akikkel én speciel nem tudok mit kezdeni. Például teljesen értetlenül állok azelőtt, hogy Fatboy Slim a tavalyi, Balaton Soundos überégése után mi a francot keres itt, ráadásul feltételezem, hogy még fizetnek is neki. Azt meg már biztos csak a saját szájíz mondatja velem, hogy részemről a tökéletes érdektelenség a Klaxons és a Bloc Party neve láttán, de valaki biztos ennek is örül majd. Zárszóként már csak egy információmorzsát szeretnék kiragadni: Tankcsapda nap ötezerért. Ehhez talán nem kell kommentár. Maradjunk annyiban, hogy várjuk még a híreket!