— Zene

— 2012. February 2. 17:20

— Írta: Velkei Zoltán

Új Brainfeeder: Lapalux

Február 7-én mutatkozik be Flying Lotus Brainfeeder kiadóján Stuart Howard, aki Lapaluxként ír meglehetősen nőies hangvételű, érzéki zenéket absztrakt környezetben, elmosódott hangképekkel és r&b-s ritmusokkal.

Lapalux nevével először tavaly találkozhatott a nagyérdemű. Az eddigi két ep-jéből az elsőt – Forest – saját maga adta ki, a második, Many Faces Out Of Focus pedig a Pictures Music nevű digitális kiadványokra szakosodott brit dubstep kiadónál jelent meg (ez az információ csak azért lehet most érdekes, mert két évvel ezelőtt itt indult útjára a Dark Sky nevű trió, és hamarosan egy annyira kiváló négyszámos ep-vel jelentkeznek, hogy feltétlen beszámolunk arról is majd). Az eredmény mindkét esetben igencsak lenyűgözőre sikeredett, így mindenképpen nagy elismerés a fiatal szerzőnek, hogy a nemsokára megjelenő When You’re Gone című munkáját már a Brainfeeder gondozza, ráadásul a borítója nem csak, hogy szép, de zseniálisan illeszkedik a zenék hangulatához és mondanivalójához is:

A hétszámos összeállítás egyébként majdnem harminc percet tesz ki, és sok klassz momentum van rajta. Lapalux eléggé szenzuális tónusú, helyenként intim, máskor hedonista témákból rakta össze ezt a gyűjteményt. A hangzás rettentően agyas, de könnyen befogadható: ebben bizonyára közrejátszik az is, hogy az r&b-s ütemek és ritmusképletek kicsit felhígítják a tömény hangesszenciákat, ugyanakkor rengeteg gyönyörködtető, légies hangmintával is találkozhatunk, amik szépen összemossák az összetevőket. Néha a kilencvenes évek neo-előtaggal ellátott szexibb irányzatait idézik fel a számok, máskor a kurrens up-to-date elektronika repertoárjába illeszkednek hibátlanul. Felfedezhető valami távoli emlékkép a Telefon Tel-Aviv korai munkásságából is. Érdemes lesz beszerezni bakeliten.