— Zene

— 2008. January 28. 13:16

— Írta: Nagy Nikoletta Anna

Újra bika

Az amerikai stoner rock nagyágyúja, a Monster Magnet, végre, három évvel a Monolithic Baby! után megjelentette hetedik sorlemezét. A 2007 novemberében 4-Way Diablo címmel világot látott album nem tesz mást, csak megerősíti a zenekar helyét az őt megillető pozícióban.

Bőven volt ok az aggodalomra az elmúlt három hosszú évben. A banda felett folyamatosan ott lebegett néhány súlyos árny, és itt persze nem a zene minőségének romlására gondolok. A zenekar életét tagváltás, és a frontember, Dave Wyndorf nem éppen egészségkímélő életmódja súlyosbították. A zenekar jelenlegi felállásaAz idén már 52 éves Wyndorf énekes-gitáros 2006-ban egészen közel került ahhoz, hogy soha többé ne léphessen színpadra. Nyugtató-altató túladagolás miatt, éppen az európai turnét megelőzően kellett rehabra vonulnia, és harca a felépülésért nagyon sokáig tartott. Ezért is különleges és örömteli esemény az új anyag.

Nézzük, mit is tartogat a motorizált bikafejen lovagló démonok képe mögött megbúvó 4-Way Diablo. Röviden: szex, drog, rock ‘n roll. Rögtön a címadó dallal kezdünk, és bele is vágunk a témába rendesen. Kellemes, lendületes kezdés, nagyon ütős szöveggel. A Wall of Fire mintha csak az első darab folytatása lenne, jó kis ritmussal, elmebeteg sorokkal. Az első pár szám bele is repít a könnyű lányok, nehéz chopperek világába, ahol a megálló egy füstös kocsma a poros országút mellett. Alapvetően vidám, élettel teli zenék ezek. Amikor már belerázódtunk a ritmusba, arcunkba kapjuk a Blow Your Mind-ot, ami személyes kedvencem a lemezről. Kicsit dallamos, kicsit szomorúbb alkotás, egy másik, de ugyanolyan fontos oldal. Rögtön utána a nagyon erős Cyclone következik, ami elszállósabb, pszichedelikusabb dal, elkeseredett, mély gondolatokkal. Ugyanezen a vonalon mozog az instrumentális Freeze and Pixelate.


Monster Magnet – 4-Way Diablo

A Solid Gold filmzene-szerű, már látjuk is magunk előtt a videót, gyors autókkal, bombanőkkel, rengeteg piával. Ebben nyoma sincs a depressziónak, azoknak a démonoknak, amik Wyndorfot saját bevallása szerint is hosszan rágták. Ezt a lelkiállapotot legjobban a záró, Little Bag of Gloom fogja meg: bánatos, vontatott dal, nyitott kérdéseket hagy maga után. Sorolhatnám tovább, minden darab egy külön történet, egy külön hangulat. Néha dühös, néha szomorú, néha felszabadult, néha egészen optimista kicsengéssel. Mindenképp javaslom, hogy a hallgatók szánjanak időt a szövegek elolvasására is.

Dave Wyndorf, a frontemberAjánlom mindenkinek, aki szereti az igazi rockzenét, hogy ne menjen el az új Monster Magnet mellett, igazi gyöngyszemet hagyna ki. Személy szerint legszívesebben már ott állnék a nézőtéren és ütemesen bólogatnék, amikor a karizmatikus frontember az arcomba ordítja, hogy…

I see many of you here, that can fake love
I see many of you more, that can fake tough
But the answer lies outside, that cyclone
Such a pretty, pretty face

Remélem, nem kell sokáig várnom.

Linkek: