— Zene

— 2012. March 17. 10:19

— Írta: Velkei Zoltán

UK bass + techno: izgalmas megjelenések a közeljövőben

Új zenei összefoglalónkban hamarosan megjelenő remek techno és brit basszusorientált kiadványokból válogatunk. Bemutatjuk Airheadet (képünkön), akinek nagyon drukkolunk, hogy beinduljon a karrierje, de többek közt szó esik még az új Sawlin és Untold-zenékről is.

Az Airhead név mögött rejtőző Rob McAndrews bakelitről bakelitre tökéletesíti a saját hangzását, így a kezdeti brainmath-es művészdubstepek után mostanra az újhullámos alterrock szép gitártémái alá varázsolja be a törtütemet egészen különleges eredménnyel. Az R&S-en hétfőn megjelenő Wait / South Congress című bakelitjén lévő számok azok, amiket Jamie XX hosszú ideje keres egyedül, de sehogy sem találja: meghitt gitározásból kifakadó, óriási vágyképek súlyos basszusokkal, őszinte tónusban.

Szintén hétfőn jelenik meg a San Franciscói Safeword új bakelitje, a West Portal, amin három szállós deep house található könnyed szintikkel és selymes vokálokkal, avagy mindennel, ami egy esti vezetés kiváló háttérzenéje lehet. A duóról eddig nem lehetett sokat hallani, mostantól azonban érdemes lehet odafigyelni rájuk, különösen a Let Go című zenéjük jó. A kiadványon hallható lesz egy Smash TV (Holger Zilske) remix is.


Safeword – Let Go

A Black Acre kiadóval közvetve már foglalkoztunk nemrég a Dark Sky zseniális megjelenése kapcsán, és úgy tűnik, hogy a folytatások is hasonlóan ígéretesek. Romare Meditations On Afrocentrism című négyszámos gyűjteménye már beszerezhető mindenhol: remek footwork és house témákon vannak klasszikus és alig ismert afrikai hangminták. Az ismeretlen Caracal pedig az amerikai tánctérre vezet minket. Az április elején érkező Isle Brevelle EP modern hiphop zenék gyűjteménye fura beatekkel és elektronikus hangokkal, néha a Brainfeederre hivatkozva.

Még e hónap végén megérkezik Sawlin bemutatkozó ep-je az Ann Aimee-n: az ismeretlen – feltehetően holland származású – szerző korábban osztozott már pár megjelenésen másokkal (például van egy száma a zseniális Inertia-sorozat nyitányán is), a Techno Dumping azonban az első önálló kiadványa. A négy bődületes technót tartalmazó összeállítás talán a hónap kedvenc technója itt a főhadiszálláson, a Datamen Workinget teljes egészében meg is lehet hallgatni:

A hivatalos megjelenésről kicsivel lemaradtunk, de kapható már az új Zooloft-korong, amin ismét Giorgio Gigli és Obtane új művei hallhatóak, ezúttal egy Orphx remixszel kiegészítve. A Theory Of Radical Structures egy szörnyeteg méretű techno robosztus basszusokkal és alig hallható ambient szőnyegekkel, a monotonitása több mint tíz percre ejti rabul a hallgatót. A Patterns Of Behavior ennek az ambientes testvére gyönyörű hangokkal és éteri lebegéssel. Az eddigiekhez hasonlóan ismét hibátlan megjelenés, egyre inkább megszilárdítva azt az olasz hangzást, ami az utóbbi másfél évben egyre hangsúlyosabban képviseli magát a stílusban.

S ugyan az április közepei megjelenés még odébb van, de már hallhatóak részletek az új Untold-bakelitből, ami a saját, Hemlock kiadóján fog megjelenni. A Change In Dynamic Environment egy trilógia első része, és a szerző ismét rengetegféle ritmussal kísérletezik szűk helyen, veszélyes hangokkal és heves lüktetéssel. Kiváncsian várjuk a folytatásokat.