— Zene

— 2011. April 30. 09:46

— Írta: Velkei Zoltán

VA – Henry Street Grooves

Jó idők járnak a house zene szerelmeseire. A stílus idei feltámadása számos kiváló kiadványt hozott magával, ráadásul az újdonságok mellett számos olyan régiséget is megismerhetnek a rajongók, amik anno vagy rossz időben jöttek, vagy az internet hiánya miatt egyszerűen nem jutottak el az emberekhez. A Henry Street Music retrospektív válogatása kicsit mindkét kategóriába esik, 2011-ben azonban tökéletesen szól.

Johnny “D” DeMairót főleg szakmai körökben szokás ismerni, ugyanis az amerikai úriember rendkívül híres az Atlantic kiadónál tehetségkutatóként eltöltött éveiről. Legalább száz kiadványért volt felelős a kilencvenes években, és többek közt ő hozta össze az Everything But The Girlt Todd Terryvel, valamint Armand Van Helden felfedezése is az ő nevéhez köthető. Amikor azonban nem az atlanticos évei miatt beszélnek róla, akkor rögtön szóba kerül a Henry Street Music nevű, house zenékre szakosodott hobbikiadója, amit 1993-ban alapított, és 2004-ig vitt.

Ennek a bő évtizednek mutatja meg a legszebb pillanatait a BBE legújabb válogatása, a Henry Street Grooves – Classic Deep, Funky and Jazzy House From New York, amit egyébiránt maga DeMairo állított össze. A két lemezen található tizennyolc felvétel két és fél órában mutatja be, hogy hogyan képzelték el az emberek a house zenét tíz-tizenöt évvel ezelőtt. A választék bőséges: vannak könnyedebb, slágeres hangzású témák és monotonabb, lassabban építkező zenék egyaránt – ez utóbbira a legszemléletesebb példa DJ Duke legendás D2-D2-ja, ami a maga huszonegy (!) percével vezeti fel a második cd-t. Az előadók közt találhatóak ismertebb nevek, és igazi pár megjelenéses hobbiszerzők is. Érdekes például belebotlani Markus Schulzba, aki napjainkban a világ egyik leghíresebb trance lemezlovasa, ezen a kiadványon viszont egy ízig-vérig bugihouse-zal képviseli magát 1996-ból. Robbie Rivera is egy kevésbé kereskedelmi darabjával szerepel, míg Kenny Dope-tól az egyik legismertebb New York-i zenéjét hallhatjuk.


JohNick – Summer Flight

Elsősorban viszont nem az ő jelenlétük miatt kell belehallgatni ebbe a kiadványba, hanem a többiek zenéi és a korszak bámulatos portréja miatt. DeMairo hibátlan narrációval mutatja be azt a New Yorkot, amit Európában az underground klubjai tették ismertté. Rövid szegmenseken keresztül megismerhetjük a house zene összes típusát és alfaját, ami akkoriban a művészek fejében létezett. Kifejezetten érdekes hallani, hogy nem csak a szülővárosuk és a többi, elektronikus zenéről híres amerikai nagyváros hatott rájuk, hanem Európa is a maga új klubzenei irányzataival, például a trance-szel és a downtempóval. DeMairo végig kiváló ízléssel szelektál, és remekül pozicionálja be ezt a válogatást az underground és kereskedelmi birodalom közt található vékony határvonalra. Érdemes sokszor hallgatni: nagyon rég elveszett gyöngyszemeket tartalmaz.

Tracklist:

1. CD:

  1. The Force – Non Stop Action (Neon Mix)
  2. JohNick – Summer Flight
  3. 95 North – Check It Out (Dub)
  4. Tronco Traxx – Drops (Johnny V Stole My Sample Mix)
  5. Dirty Harry – Funk Daze
  6. Murder Inc. – The Clap (Jungle Funk Mix)
  7. Markus Schulz & C. L. McSpadden – Do What Cha Like
  8. The Rising Sunz – Sunrize
  9. Mike Delgado – Soul Good
  10. Dirty Harry – Give Into Me
  11. Liquid Dope – That Sound (Kenny “Dope” Mix)

2. CD:

  1. DJ Duke – D2-D2
  2. E-Smoove – The Guitar
  3. Ray Roc – Shake It (Rock & Kato Original)
  4. Maurizio Ruggiero – Uncomfortably Numb
  5. DJ Duke – Amor
  6. Robbie Rivera – Saxmania #1
  7. The Eltingville Project – Heaven’s Piano (FTL Mix)

Borító: