— Zene

— 2012. August 23. 09:32

— Írta: Kollár Dániel

Változatos introvertáltság – SpectraSoul: Delay No More

Hat évnyi 12″-ezés után adta ki a debütáló albumát a SpectraSoul. A Delay No More egy szóval kiváló lett, ezért is fejtjük ki több szóval a hajtás után.

David Kennettről és Jack Stevensről, azaz a SpectraSoul srácokról régóta tudjuk, hogy helyén van a lelkük. A duó befoglalt magának a drum & bass térképén egy olyan mezőt, ahol soulful cuccokat készítenek a Calibre-vonalnál kevesebb merengő jungle-lel és több hidegzenés krafttal. Végeredményét tekintve egy, a lágyabb és a keményebb zenékre gerjedő tábornak is fogyasztható hangzást főztek ki, amit nem szokás nem szeretni a berkekben. Magas elvárások előztek meg tehát a Shogun Audion érkező Delay No More-t, aminek a címe arra enged következtetni, hogy Davidék érezték, hatévnyi figyelemmel kísért zenekiadás után megérett az idő egy albumra.

SpectraSoul

Az elvárások persze kérdőjeleket is hoztak. Vajon a Tender Doubtból, vagy az Organizerből hallunk-e többet? Lemegy-e a trendeknek megfelelően 170 BPM alá is a SpectraSoul, vagy marad a rollereknél, bevállalva a kockázatot, hogy rásütik az avíttságot? A Delay No More választ is ad a kérdésekre, mindenekelőtt azonban az az örömteli az albumban, hogy – egy album. A drum&bass közegben még a sikeresebb actek is bele szoktak csúszni abba a hibába, hogy a jól elsült kis release-ek után kiadott debütáló lemezeiken az előbbiek lendületét akarják elnyújtva visszahozni, ami aztán unalomba hajló számsorba csap át tíz-tizenöt trackes dimenzióban. A szerzők ezt a ritmusképletek és tempók folyamatos váltogatásával védik ki (válasz a második kérdésre), viszont a szokásostól eltérően nem dubstep irányba mozog az anyag, hanem egy olyan bass music lemez kerekedik ki belőle, ami könnyedén lavíroz a különböző stílusok közt. Ezt az irányt támasztja alá a két kiemelt single is, a Terri Walkerrel közös Light In The Dark, illetve a Tamara Blessaval készített Away With Me.

Jól szólnak az énekek ebben a két számban, ahogy a többiben is a samplerezett vokálok. Adnak egy nagy adag érzelmi töltetet a SpectraSoul morózus és befordító alapjaihoz, így együtt egy merengő síkra terelnek, amit csak egyszer szakít meg egy combosabb darab, a Shackles. A Delay No More legjobb tulajdonsága, hogy a komor témák ellenére a változatosságának köszönhetően nem tesz szomorúvá. Ugyanazt a ritmus egyszer sem szól, az elégikus drum & bass-től kezdve (Sometimes We Lie) a merengő ambienten át (Knuckle Waltz) az absztrakt hiphopig (Ish Chat) sok mindent hallunk. A Memento mindenképpen az év egyik legjobban eltalált d&b-je, az In For A Penny-ben pedig csak annyi a bosszantó, hogy nem került rá végül cd-re, hanem valami elrejtett digital bonusként kering. Persze sokkal bosszantóbb lett volna, ha a SpectraSoul akár plusz egy napig is késlelteti a Delay No More kiadását.


SpectraSoul – Delay No More (Exclusive Album Mix)

Tracklist:

  1. No Doubt
  2. Light In The Dark feat. Terri Walker
  3. Ish Chat
  4. Sometimes We Lie
  5. The Curb
  6. Knuckle Waltz
  7. Away With Me feat. Tamara Blessa
  8. Fool’s Paradise
  9. Buggin’
  10. S.O.U.R. feat. Echo Park
  11. Memento
  12. Shackles feat. Fox
  13. Shoestring

Borító: