— Zene

— 2012. July 25. 08:53

— Írta: Kalugyer Roland

Videó: Kis Chan – A piaci sárkány

Te is kínai vagy csak nem tudsz róla – mond nagy zen bölcsességet a semmiből feltűnő Kis Chan az internet trollszagáztatta bugyrait felkavaró videójában. A zseniális és a vérgagyi szerencsés találkozása A piaci sárkány, amely néhány idegesítő apróságot leszámítva az idei magyar hiphop figyelemreméltó dobása.

Társadalomkritikus vonalon eddig se szenvedett hiányt a hazai hiphop színtér, A piaci sárkány azonban hibái mellett is tud újat mutatni. Viccesnek ugyan vicces, ha egy videoklip szerzője pelenkában rohangál Budapest forgalmasabb közterein, szerencsésnek azonban kevésbé szerencsés, ugyanis hiába csinálja jól mellette azt, ami Kis Chan csinál (sok pénzt, csinál sok pénzt), óhatatlanul is feltűnnek, akik Johnny Goldot/Fekete Pákót/horribile dictu, Irigy Hónaljmirigyet kiáltanak. A piaci sárkány egyetlen hibája pedig csak az, hogy részben jogosan teszik – néha egyszerűen nem üt a vicc, csak poén marad.


Kis Chan – A Piaci Sárkány

A videó bárgyú oldalán túljutva azonban messze árnyaltabb a kép: miután az elmúlt napokban mindenki megtudta, hogy előbújt a kisszobákból a magyar hiphop, az állítás enyhe fáziskésése mellett is jól jött, hogy egy másik peronra megérkezett az amúgy Lee Henrik névre hallgató srác, és behülyéskedte magát az internetbe’. A piaci sárkány húszforintossága, tökös-dögös minimál alapjai pont annyira juttatják eszünkbe a brit majomkodós hiphop-vonalat Jamie T-vel (honnan máshonnan, Angliából), mint az egyébként az elmúlt tíz év egyik legerősebb hiphop számát, Dan Le Sac és Scroobius Pip urak Thou Shalt Always Killjét. A vicces az egész szituációban, hogy minél inkább közelíteni próbálunk a magyar vonatkozásokhoz – Belga, ofkorz – annál kevésbé jogosak a párhuzamok. A piaci sárkány legalább annyira hiphop videó, mint egyszemélyes performansz, vagy éppen szándékos szélsőséges szatíra. Mindennek jó egy kicsit, de igazából akkor érdekes, ha az ember benéz a kép mögé, és felfedezi, hogy azért vannak itt más, izgalmas trackek is, de egy teljesen más vonalon, ritmusgitárosként is képzett játékos hősünk. Adott tehát egy sokoldalú, tehetséges srác, aki kijátszotta a “gyorsan-nagy-ismertséget” kártyát, igaz, közben kicsit hülyét is csinált magából – kíváncsi vagyok, megtérül-e a befektetés. Ha már ilyen óccó volt.