— Zene

— 2012. November 9. 15:52

— Írta: Kalugyer Roland

Videó: WIFE – Bodies

Pár nappal a Holy Other nyomasztó hangulatzenéje után újabb, hasonló vonalon mozgó Tri Angle-producerrel ismerkedhetünk meg: az újvonalas black metalból (!) átnyergelő James Kelly WIFE néven erős videóval alapozza meg ismertségét.

A 25 éves James Kelly szerepelhetne akár Új arcok-sorozatunk újabb tagjaként is, mivel WIFE alteregóját még bőven az ismeretlenség homálya fedi: azonban már jó ideje aktív, sőt, nagylemezek is sorakoznak a diszkográfiájában. Azonban az idei évig bezárólag az Altar of Plagues nevű black metal trióban igyekezett felfedezni az éjsötét stílus frissebb hajtásait; az elektronikus és organikus zajokkal terhelt zenei világot egészen kedvezően fogadta a kritika, és két nagylemezt élvezhetett belőle. A multi-instrumentalista Kelly átnyergelése a leginkább csodabogarairól és witch house-előadóiról ismert Tri Angle-höz így nem is annyira különös váltás, a srác ráadásul nemrég az Unsound fesztiválon játszhatott olyan előadók társaságában, mint a Vatican Shadow vagy a Demdike Stare.

A Bodies a hamarosan érkező Stoic című EP-n jelenik meg, és a projekt első videója, egyben jó példa a “ki tud kevesebb eszközzel/pénzből forgatni minél hatásosabb klipet” című örök versenyre. Szuperközeli felvételek, gyors, kapkodó vágások váltják egymást, néha el-elmélázik a kamera egy-egy részleten, és inkább vélt, mint valós történetet tudunk összerakni a bő négy perces játékidőből. A színek játéka, az esetlennek ható rituálé mégis megkapó katyvasszá áll össze, ráadásul a minimáldallamból álló főtéma repetitív volta izgalmasan idézi meg Kelly blackes gyökereit. A ködös férfivokál szinte már unottan kötelező tartozék ebben a műfajban, a harmadik percnél érkező, trippie kiállás viszont izgalmasan akasztja meg a dal folyását. Konkrét albumot még nem ígér a Tri Angle honlapja a WIFE esetében, de mi azért meghallgatnánk, meg tudja-e ugrani azt a szintet James Kelly.


WIFE – Bodies