— Zene

— 2008. November 19. 08:54

— Írta: Várnagy Szabolcs

Wagdug Futuristic Unity – Hakai

Már elnézést, de ez az album jön, és megbasz. Ott, ahol vagy. Mit semsejtve megnyomod a play gombot, aztán sokkot kapsz, miközbenszétdöngölnek, és nem tudod, hogy mi történik. Majd úgy háromnegyed óramúlva mindez véget ér, te megrázod a fejed, körbenézel, lassan újrakezded felfogni a valóságot, de csak addig, amíg vigyorogva meg nemnyomod újra a play gombot. Instant erőszakolás digital hardcore módra,a Mad Capsule Markets énekesével, és olyan bandák közreműködésével,mint a Maximum The Hormone, a Deftones, a Slipknot vagy a Justice. Na,csillog már a szemed?

Háttérinformációként tudni kell rólam, hogy nagy Mad Capsule Marketsrajongó vagyok, így egyrészt röstellem is magam, amiért csak mostjutottam hozzá a már július végén megjelent anyaghoz, másrésztelkerülhetetlen, hogy elfogult legyek vele kapcsolatban. És még így semokozott csalódást, ami mindenképp nagy érdem, de az még nagyobb, hogyemelem virtuális kalapom előtte.

Azt nem értem, hogy miért nem kapott ez az anyag nagyobb hype-ot.Már csak azért is járt volna a hírverés, mert ilyen nagy nevek járultakhozzá, de emellett a zene is baromi jó. No persze baromi jó azeneszeretők azon kis rétegének, akik a digital hardcore-ra kattognak.Ám ezen a szűk rétegen belül azt hiszem azoknak is tetszeni fog, akik aMad Capsule Markets punkos beütését, tenyeres-talpas riffjeitimádták a samplerek alatt, és azoknak is szolgál némi meglepetéssel,akik azt mondták az MCM-re, hogy jó-jó, de azért egy kistechno-hentelés beleférne itt-ott.


Wagdug Futuristic Unity – Ill Machine (x Ultra Brain)

Rögtön az első szám a Slipknot Sidjének közreműködésével készült, ésakkora döngölés, hogy egy gabber buliban sem lógna ki a számok sorából.Persze megfűszerezve Hiroshi Kyono jellegzetes hangjával. Majd adurvulás csak fokozódik. A techno rész csúcspontja a Ceephax mixelteWhy, ami igazából egy rém buta dühöngés. Ha egyszer netalántánelkattanna bennem valami, és a metró mozgólépcsőjén gördeszkán lefeleszáguldva két baltával killing frenzyt tartanék, ez lenne hozzá asoundtrack. Naná, hogy az egyik kedvenc számom az albumról, muhaha.

Épp, amikor már azt kezdeném mondani, hogy “ja, persze, ez nagyonkemény, de azért mégiscsak hiányzik a punkosbeütés”, láss csodát, jön a Kurozuka című anime nyitódala, a Maximum theHormone támogatásával, gitárokkal és relative dallamos énekkel. Csodás.

Litániát írhatnék bármelyik számról, de ettől most megkíméllektiteket. Maradjunk annyiban, hogy mind az elektronikusabb, mind agitárosabb számok jól el vannak találva, változatos samplerezéssel,rebellis hangulattal, nomeg persze ordítással. Ami viszont meglepett,hogy a Justice-szel készített közös szám is jó. Egészen kilóg a sorból,mivel sokkal lassabb, sokkal egyszerűbb, már-már seggrázós témákkal,tiszta énekkel, és némi finomítás után egy club mixet simán el tudnékképzelni, ami a kevésbé elborult zenéket játszó szórakozóhelyeken ismegállná a helyét, ám ennek ellenére mégis beleillik a lemezbe.


Wagdug Futuristic Unity – Systematic People

Lényeg a lényeg, részemről ez egy max pontos album. Ám ha mindez nemlenne elég, adok még egy okot az örömködésre: december elején várható aDestroy The Destruction névre keresztelt mix album egy újszámmal és öt remixszel. Igazából nem tudom, hogy ezt hova lehet mégfokozni, de majd kiderül. A Hakai mindenesetre az év végi top 5-ömbenbiztos szerepelni fog.

Linkek: