— Zene

— 2011. March 14. 10:52

— Írta: Velkei Zoltán

Wolf + Lamb vs. Soul Clap – DJ-Kicks

Igazi össznépi találkozás a !K7 új DJ-Kickse, amit az idei év két felkapott house formációja, a Wolf + Lamb és a Soul Clap szállít. A hetvenperces szett egyszerre rendkívül szexi és hihetetlenül dallamos, időben valahol a klasszikus jazzig visszanyúlva, szigorúan klasszikus house-os narrációban.

Markáns jellegzetessége az elektronikus zenének, hogy amikor az egyik trendje úgymond túl messzire megy, és felborítja az irányzatok közti harmóniát, maga a műfaj ezt mindig igyekszik kiigazítani valahogy. A brooklyni Wolf + Lamb és a bostoni Soul Clap párosok a fáklyavivői ennek az intézkedésnek 2011 elején, az általuk összerakott DJ-Kicks a leglátványosabb válasz a berghaini mozgalom sötét technójára, ami az utóbbi években a vártnál jóval nagyobb szeletet vett el magának a képzeletbeli tortából. A teljes lemezt kitöltő huszonhét felvétel közt rengeteg vadonatúj, szándékosan a kiadványra szerzett darabot találhatunk (ezeket annyira komolyan gondolták a kiadónál, hogy dokumentálták is), emiatt az összeállítás valamilyen tekintetben borzasztóan újszerű, másrészt azonban letagadhatatlanul a kilencvenes évek fülledtebb house korszakát idézi fel, amikor gyakorlatilag évente jöttek új tehetségek és irányzatok a mélyebb báros és a koktélos-szexi hangzások tengelye mentén.

Nagyon sokat akar tehát képviselni ez a DJ-Kicks mix, ennél meglepőbb viszont, hogy kis híján csont nélkül el is ér mindent. A könnyed, erotikus house zenéit finom, soullal és funkkal átitatott broken beates átvezetések teszik változatossá (és mindennél érzékletesebben diszkóssá). A Double Hill-féle Everytime I Go című digisoul és Greg Paulus éjféli trombitajátékával vágyakozó Suchashame-je már a szett első tizenöt percében maradandót alkotnak, jól megteremtve a hangulatot és előrevetítve a következő egy órát. Nincsen viszont különösebb tetőpontja a kiadványnak, vagy ha úgy tetszik, minden pillanata tetőpont. Leginkább ugyanis azért szól nagyot ez a DJ-Kicks, mert a töltelékzenék lemaradtak róla. Például alig hagyjuk el az előbb említett Paulus-számot, hat perccel később már a Soul Clap Lonely C-je szól, ami önmagában is egy hibátlan vetkőztetős house, de igazán Charles Levine alkot rajta óriásit vokóderes énekével. S ez nem egyszeri alkalom, a továbbiakban is jönnek hasonlók: például Ben Westbeech és Locussolus is megkapja a maga mennyei momentumát.

Nekünk azonban amiatt is különösen élvezetes lehet a mű, mert jellegzetesen amerikai, zeneiségében minden más térséget szándékosan elkerül. Az H-Foundation-féle Tonightból írt Wolf + Lamb remix olyan, mintha Trevor “Playgroup” Jackson kezdene el bemelegíteni egy pici, titkos New York-i klubban, Nicolas Jaar pedig pont azt az újgenerációs house attitűdöt hozza a Can’t See What Is Burning There-ben, amit én személy szerint nagyon hiányoltam az albumáról. Néhány fenséges másodpercre visszaköszön az is, ami meghatározta a New York-i főiskolás partikat az 1980-as évek legvégén, és a rajongók hip house-nak nevezték el a két stílus váratlan, de szerencsés összetalálkozásából adódóan (No Regular PlayTakin’ U Back). Vagyis, mind a Wolf + Lamp, Mind a Soul Clap duója a muzikalitásra helyezi a hangsúlyt, ami éles kontrasztot jelent az utóbbi időszak sebesség- és szerkezet-orientáltsága után. Ez a szabadstílusú alkotás ezúttal kifizetődő: ha máshoz nem, egy szenvedélyes menethez bármikor szolgáltatja a megfelelő hangokat.


Soul Clap ft. Charles Levine – Soul Clap (fanvideó)

Tracklist:

  1. Greg Paulus – My Man’s Gone Now (Intro)
  2. Greg Paulus – Yellow Sky
  3. Tanner Ross – Goodbye, Summer
  4. Deniz Kurtel & Wolf + Lamb – Love Triangle Interlude
  5. Double Hill – Everytime I Go
  6. Charles Levine, Deniz Kurtel & Gadi Mizrahi – Stay Home
  7. Michael J. Collins – You Lose Interlude
  8. Greg Paulus – Suchashame (Soul Clap Remix)
  9. Deniz Kurtel & Gadi Mizrahi feat. Camburn – Crank It Up
  10. Eli Gold – Throw That Interlude
  11. Soul Clap – 3 Wheel E-Motion
  12. Lee Curtiss – South Aphrika
  13. Soul Clap feat. Charles Levine – Lonely C
  14. H-Foundation feat. Aion – Tonight (Wolf + Lamb Remix)
  15. Eli Gold – Slow Down Interlude
  16. Nicolas Jaar – Don’t Believe The Hype
  17. SECT feat. Ben Westbeech – In The Park
  18. Slow Hands – Rough Patch
  19. Nicolas Jaar – Can’t See What Is Burning There
  20. No Regular Play – Takin’ U Back
  21. DJ Harvey Presents Locussolus – Next To You (Soul Clap Remix)
  22. Wolf + Lamb feat. Smirk – Therapist
  23. Zev feat. Greg Paulus – We All
  24. Seuil & Le Loup – Nautil Us
  25. Gadi Mizrahi – I’ll Set Your House
  26. Benoit & Sergio – Walk And Talk
  27. Voices Of Black – Fridays With Her

Borító: