— Zene

— 2012. June 16. 11:25

— Írta: Velkei Zoltán

Zenék a főhadiszállásról – őket hallgattuk a héten

Főleg a house és a techno dominált a héten errefelé, számos kiemelkedő dolgot teszteltünk a klasszikus detroiti és az újhullámos brit vonalról egyaránt. Bemutatjuk az Δkkordot, visszatérünk Robert Hoodhoz (képünkön), a kettő között pedig sok, ugyancsak kiváló zenét ajánlunk figyelmetekbe.

Az Δkkord egy rejtélyes manchesteri techno kollektíva, akiket a minimalizmus, dizájn, matematika és a geometria szent szabályai érdekelnek. A zenéjük így nem is lehetne másmilyen, mint rendkívül kicentizett, pontos, kevésből építkező, de sokat adó. A Persistance / Nexus című újdonságukra így talán a progresszív jelző illik a legjobban: van benne valami előremutató, de ugyanakkor misztikus is (mondjuk ez utóbbit kevés kántálással és közel-keleti hangmintákkal is igyekeznek alátámasztani). A munkamódszer miatt a hallgatónak beugorhat az Ancient Methods, de a ritmusok matematikusi pontossága miatt Shackleton sem rossz viszonyítási pont:

Az orosz Sanys Etiku az elmúlt fél évben kezdte el megjelentetni a saját zenéit a Downfall Theory kiadón, és már a harmadik bakelitnél tart, ami talán a repertoár eddigi legjobbja. A Forward Thinking Logic című kétszámos anyag Detroitban gazdag technókat tartalmaz, gyönyörű szintikkel, elvágyódó hangokkal és futurisztikus atmoszférával. Klasszikus anyag, mondhatni, a hangzását tekintve nyers, kifejezetten analóg. Kedvencelés szempontjából mi a b-oldal mellett tesszük le a voksunkat (Front Row), nagyjából féltávon kezdődik:

A német Sub Static kiadó idén egy csodálatos megjelenéssel támadt fel hamvaiból Mia Groblenynek köszönhetően, s kis szünet után végre itt a folytatás is, amit Falko Brocksieper, a kiadó alapítója jegyez. Az Excellent Uploadon könnyed, ugrálós technók találhatóak, viszonylag egyszerű, de annál fülbemászóbb dallamokkal. A címadó szám az abszolút bevethető fegyver az éjszakában, az Epic Share című hátoldal valamélyest mélyebb és agresszívebb, a stílust töményebben fogyasztóknak ajánlott. Remixelői poszton a holland Conforce-t találhatjuk, aki az utóbbi hónapokban csak jó zenéket ír, és most sem hibázott: felpörgött cinek, elhaló melódiák és a háttérben drámai vonósok, a Delsin-hangzás minőségi elvárásainak szigorúan megfelelve:

S, ha már szóba került a Delsin: a kiadó gőzerővel folytatja az idén megkezdett deep house sorozatát, Gerry Read és Soul 223 után (ez utóbbit nagyon szerettük) most Trevor Deep Jr-on volt a sor, aki három nagyon laza zenét rakott össze. A Keep On! bakelit első – címadó – felvétele talán a legjobb, egy régi soul-vokált használ, ami köré egy kövér basszust, törzsi dobokat és meleg szintiket épít, tökéletes koktélos hangulatot teremtve. A másik két szám direktebb és szerkezetben erősebb: a Still Rawnak már a címe sokat elárul, és lényegében tényleg olyan, mintha egy félkész, de nagyon erős parkettmágnes lenne, míg a Back To Jersey inkább a háttérben marad éjszakai kocsikázáshoz:

Robert Hood nemrég bejelentette, hogy újra tervei vannak a house-közelibb elemeket is használó Floorplan alteregójával, s ennek megfelelően a napokban ki is jött egy új pakkja Altered Ego címmel. Maga az Altered Ego klasszikus Hood: kőkemény, szélsebesen zakatoló techno, noha a kiállása érdekes, a dobszerkezet az 1990-es évek ismert törtütemjeire emlékszik vissza. A másik, Confess című szám már bátrabban táplálkozik a bekezdés elején említett house-elemekből: egy gospeles zongora az irányadó téma hat és fél percen keresztül, a tempó is csak félfordulattal megy a párjához képest, és a kiállás is hosszabb – amolyan igazi, végig tapsolós zene ez: