— Zene

— 2013. July 10. 09:36

— Írta: Kollár Dániel

Makoto – Souled Out Remixed LP

Makoto, a jazz itatta drum&bass japán nagykövete új stílusok felé nyitott az elmúlt években, melynek terméke a másfél évvel ezelőtti Souled Out című anyag volt. Az album hozta a producertől elvárható minőséget, viszont korábbi munkáihoz képest kicsit vérszegény lett. Ezt igyekszik orvosolni a Souled Out Remixed LP, melyen kilenc átértelmezés hallható.

Makoto a kétezres évek atmospheric drum&bass ikonja éveken át tolta az aranytojásokat a Good Looking Recordson, majd saját, Human Elements címkéjének 2007-es megalapítása óta elkezdte a saját útját járni, mely a zenei világán is fokozatosan éreztette hatását. A Human Elementsen kiadott első albuma, a több stílusban utazó Souled Out tipikusan az a lemez volt, amibe nehéz belekötni, mégsem áll össze.

Kellemes, nyugtató, és kétségkívül széles spektrumú dalocskák gyűjteménye hol instrumentálisan, hol jó nevű énekesekkel (Cleveland Watkiss, Angela Johnson), maga a soul viszont takaréklángon égett az olyan Makoto örökzöldekhez képest, mint amilyen például a You Make Me Feel, vagy az Eastern Dub pt. 2. A törtelektronikus berkekben egyre népszerűbb, sokemberes remix lemez hulláma azonban emberünket is elérte, ami jelen album – pontosabban néhány számának – esetében remek fejlemény.

Lelkizés helyett lazasággal kezdődik a Remixed LP, az amerikai Random Movement érkezik a Girl I’m Running Back 2 You tánctérbarát liquid funk átiratával, amire később maga Makoto is írt egy discosítást. A drum&bass felhozatal Lenzmannel folytatódik, aki a Deeizm-vokálos Woe-t vette kezelésbe. Ennek az eredetijénél volt a leginkább kihagyott helyzet érzésem, és itt hozta el a remix az igazi áttörést: Deeizm érzéki hangja remekül meccsel a korábban a Kultblognak is interjút adó holland producer védjegyes stringjeivel és rollerével, összeadva az LP személyes csúcspontját.

A tempó ezt követően sem lassul, a You’ve Got Sumptin detroit techo ihlette remixe nagyot szól, melyhez jön egy 170 bpm-es Makoto átirat is – noha utóbbinak nem sikerül túllépnie a Souled Out fentebb részletezett kereteit. Jó ötletnek bizonyult viszont a Bubbles élőzenés verzióját rárakni az albumra, amit egy yokohamai Makoto fellépésen vették fel, illetve az Untold című korábbi sláger újrahangszerelése is kellemes perceket okozhat.